International

Șeful de la ChatGPT, tras la răspundere! „Dacă este gestionată greșit, poate reprezenta un pericol”

Sam Altman, șeful ChatCBT (sursă foto: euronews.com)
sursă foto: euronews.com

Directorul general al OpenAI, Sam Altman, compania din spaele aplicației ChatGPT, a declarat marți, 16 mai, în fața unui grup de senatori americani, că cea mai mare temere a sa este că inteligența artificială provoacă deja foarte mari probleme și a recunoscut că această tehnologie are poate reprezenta un adevărat pericol dacă nu este bine pusă la punct

„Cele mai mari temeri ale mele sunt că noi, la OpenAI, prin lucrările noastre, provocăm daune majore întregii lumii”, a declarat Altman în fața unei subcomisii judiciare a Senatului American. „Cred că, dacă această tehnologie va fi greșit gestinată, pot apărea foarte mari probleme. În acest sens, vrem să tragem un semnal de alarmă, căci situația se poate agrava foarte ușor”, a adăugat omul de afaceri. „Vrem să lucrăm cu guvernul pentru a preveni ca acest lucru să nu se întâmple”.

Riscul AI

„Dar încercăm să fim foarte preventivi cu această chestiune și muncim din greu pentru a atenua toate riscurile”, a adăugat Altman. Comentariile sale cu privire la necesitatea reglementării guvernamentale în materie de inteligență artificială l-au determinat pe senatorul Dick Durbin, democrat din Illinois, să remarce că rareori companiile vin în Congres pentru a spune „vă rugăm să veniți ci reglementări în domeniul în care activăm”.

Președintele subcomisiei, Richard Blumenthal, a declarat că una dintre preocupările sale este pierderea locurilor de muncă cauzată, în detrimentul inteligenței artificiale, iar Altman a recunoscut că acest domeniu va fi, probabil, afectat. „La fel ca în cazul tuturor revoluțiilor tehnologice, mă aștept să existe un impact semnificativ asupra locurilor de muncă, dar este foarte greu de prezis cum arată exact acest impact”, a spus el. Dar Altman a mai adăugat că este optimist în ceea ce privește modul în care locurile de muncă ar putea evolua în jurul acestei noi tehnologii.

Există avanteje ale AI?

„Cred că vor exista locuri de muncă și de cealaltă parte a acestei evoluții, iar locurile de muncă de astăzi se vor îmbunătăți”, a mai spus el. „Cred că va automatiza în întregime unele locuri de muncă și va crea altele noi, care credem că vor fi mult mai bune”. Altman a recunoscut că guvernul ar trebui să intervină pentru a se asigura că aceste schimbări sunt gestionate.

„Va exista un impact asupra locurilor de muncă. Încercăm să fim foarte clari în legătură cu acest lucru și cred că va fi nevoie de un parteneriat între industrie și guvern, dar mai ales de acțiuni din partea guvernului pentru a ne da seama cum vrem să atenuăm acest risc”, a spus el. „Dar sunt foarte optimist cu privire la cât de grozave vor fi locurile de muncă ale viitorului”.

Cel mai important republican din subcomitet, senatorul Josh Hawley, republican din Mount Moody, a declarat că este îngrijorat de modul în care AI ar putea fi folosită pentru a crea reclame false de campanie în încercarea de a influența oamenii cu informații eronate în perioada premergătoare alegerilor. Altman a fost de acord că acesta este un „subiect extrem de îngrijorător” și a spus că ar fi „destul de înțelept” ca guvernul să urmărească reglementări în acest domeniu, relatează FOX NEWS.