International

Incident grav la vârful Institutului de Cercetare din Moscova. Un colonel a pierdut un laptop cu informații secrete, după o beție

colonel

Pentru Alexandr Kuzivanov, petrecerea cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani l-a pus într-o situație extrem de complicată, asta după ce ar fi pierdut un laptop care conține informații militare secrete. Acesta conduce un departament din cadrul Institutului Central de Cercetare de la Moscova.

Incident grav la vârful Institutului de Cercetare din Moscova. Un colonel a pierdut un laptop cu informații secrete, după o beție

Jurnaliștii de la site-ul de știri Baza notează într-o postare făcută pe Telegram că bărbatul a pierdut laptopul cu informații militare după ce a băut alături de un alt ofițer rus în pubul „Castori și rațe”, un local cunoscut de pe strada Pyatnitskaya din Moscova.

După a doua sticlă băută, primul dintre ei și-a pierdut memoria. A fost adus acasă de paramedici, după ce i s-a făcut rău pe stradă, iar oamenii care l-au văzut au chemat serviciile medicale de urgență.

Soția militarului rus este cea care a reconstituit succesiunea evenimentelor care au urmat. Kuzivanov a descoperit ulterior că și-a pierdut laptopul, care conținea note și planuri pentru articole pe subiecte militare.

El le-a spus oamenilor legii că articolele erau pentru „Marea Enciclopedie Rusă”, pentru care scrie lunar articole, și că documentele nu conțineau informații clasificate.

Institutul Central de Cercetare este responsabil de elaborarea prognozelor pentru dezvoltarea științei și tehnologiei în domeniul apărării și securității statului rus. Kuzianov conduce centrul ESIMO din cadrul instituției, acesta ocupându-se de studiul oceanelor, construcția navelor civile și aplicațiile acestora în domeniul militar.

În urmă cu câteva zile, un colonel rus în retragere a avut o ieșire cu totul surprinzătoare

Un colonel rus în retragere, care a lucrat şi în Statul Major al armatei ruse, a avut o interveție deosebit de critică la adresa strategiei Rusiei în Ucraina, la postul public de televiziune Rossiya-1. Colonelul Mihail Hodarenok a avertizat că rușii sunt „sedați” cu propagandă, în vreme ce ucrainenii sunt deosebit de motivați în luptă și, pe deasupra, vor beneficia și de armament modern din Occident.

Ucraina poate înarma, cu ajutorul SUA şi al UE, un milion de soldaţi bine pregătiţi şi puternic motivaţi, care ar putea pune mari probleme armatei ruse, a spus colonelul rus în retragere Mihail Hodarenok, la o emisiune la postul public rus de televiziune Rossiya-1.

Colonelul rus a mai subliniat că, deşi într-adevăr există soldaţi ucraineni care se predau trupelor ruse, este vorba despre „cazuri izolate”. De fapt, armata ucraineană îşi păstrează un nivel ridicat de motivaţie, la care se adaugă aprovizionarea ei cu arme moderne occidentale, situaţie căreia planificatorii militari ruşi trebuie să-i acorde atenţie în calculele lor strategice şi operaţionale, a arătat Mihail Hodarenok.

„Situaţia pe acest plan se va înrăutăţi pentru noi”, a insistat colonelul, într-o critică neobişnuită auzită la un post TV rus despre mersul „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

„Nivelul de profesionalism al oricărei armate nu depinde doar de echiparea sa, ci şi de instruirea efectivelor, de motivaţia lor şi de dispoziţia de a vărsa sânge pentru patrie. O armată de recruţi poate fi de asemenea foarte profesionistă”, a mai remarcat colonelul rus, ce are apariţii frecvente în mass-media ruse.