Actual International

Serviciul secret al Rusiei a reținut un diplomat japonez, pe care apoi l-a expulzat. Care este motivul invocat de ruși

Serviciul secret al Rusiei a reținut un diplomat japonez, pe care apoi l-a expulzat. Care este motivul invocat de ruși

De parcă nu era de ajuns cu situația încordată la maximum determinată de războiul Rusiei în Ucraina, mobilizarea care face ravagii în rândul rușilor care cad sau fug pe capete, o nouă problemă a apărut în Rusia. Și este legată de anunțul potrivit căruia FSB-ul a reținut un diplomat japonez. Despre cine este vorba și care este motivul, în cele ce urmează.

Serviciul secret al Rusiei a reținut un diplomat japonez, pe care apoi l-a expulzat. Care este motivul invocat de ruși

Potrivit unor rapoarte lansate luni, 26 septembrie, FSB – serviciul secret al Federației Ruse, succesor al KGB-ului, a reținut un diplomat japonez după ce l-a prins „în flagrant” în timp ce colecta informații secrete despre Rusia.

Este vorba despre Motoki Tatsunori, consul al Consulatului General al Japoniei din orașul Vladivostok, port rusesc din Pacific. Diplomatul a fost reținut sub acuzația de spionaj, după cum a anunțat Serviciul Federal de Securitate al Rusiei. Tasunori a ocupat, până acum, funcția de consul pe probleme politice.

Japonezul diplomat. Foto: themoscowtimes

În urma reținerii diplomatului japonez, compania media de stat RIA, deținută de Rusia, a relatat luni, 26 septembrie, că FSB l-a „prins în flagrant delict pe consulul general al consulatului japonez adunând informații secrete”.

„Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse din Primorsky Krai a dejucat activitățile de spionaj ale consulului general al Japoniei la Vladivostok, Motoki Tatsunori”, ar fi declarat Serviciul Central de Securitate al FSB pentru agenția de presă.

„Ca urmare a măsurilor de investigație, diplomatul japonez a fost reținut în flagrant delict în timp ce primea informații de diseminare limitată în schimbul unei recompense bănești cu privire la aspecte de actualitate ale cooperării Rusiei cu o țară din Asia-Pacific și la impactul politicii de sancțiuni occidentale asupra situației economice din Teritoriul Primorsky”, se arată în raport.

„Consulul a fost declarat persona non grata în legătură cu activitățile sale și a fost înaintat un protest părții japoneze prin canale diplomatice”, relatează media internațională.

Într-o înregistrare video publicată de agenția de securitate rusă, diplomatul japonez a pledat vinovat. În altă declarație separată, Ministerul rus de Externe a confirmat expulzarea, adăugând că diplomatul trebuie să părăsească Rusia în termen de 48 de ore.

Precizare: Conform normelor internaționale, diplomații beneficiază de imunitate în țara în care lucrează, dar pot fi privați de dreptul de ședere în caz de acțiuni ostile sau de încălcare a legii.

Așa cum rezultă din Convenția de la Viena, statul de primire poate înștiința în orice moment statul de trimitere că șeful misiunii sau un alt angajat diplomatic este persona non grata și că șederea sa în țară este inacceptabilă.

Foto: evz