International

Și Starbucks a părăsit Rusia. Compania va plăti în continuare angajații ruși, timp de 6 luni

Și Starbucks a părăsit Rusia. Compania va plăti în continuare angajații ruși, timp de 6 luni
zf.ro

După 15 ani de activitate, lanţul american de cafenele Starbucks s-a retras de pe piaţa rusă. Probabil că, după modelul clonării McDonald’s, rușii vor crea lanțuri de cafenele „cu aromă” de Starbucks.

Încă din 23 mai, lanţul american de cafenele Starbucks şi-a anunţat retragerea de pe piaţa rusă, unde opera de 15 ani, alăturând-se astfel altor companii precum McDonald’s sau Exxon Mobil, care au adoptat măsuri similare după invazia rusă din Ucraina.

Potrivit unui comunicat al companiei, Starbucks anunța că va închide 130 de cafenele autorizate din întreaga ţară, care au un aport de mai puţin de 1% la veniturile sale anuale.

Lanțul de cafenele își va plăti în continuare angajații

De asemenea, Starbucks a făcut un anunț despre un lucru care nu multe companii l-ar face. Starbucks a anunțat că își va plăti cei aproape 2.000 de muncitori ruși timp de șase luni și îi va ajuta să facă tranziția către noi oportunități în afara lanțului de cafea.

Încă din data de 08.03.2022, compania americană anunţase suspendarea activităţilor sale comerciale în Rusia.

La momentul respectiv, Starbucks şi-a exprimat condamnarea totală faţă de „atacurile oribile ale Rusiei în Ucraina” şi a precizat că pe măsură ce evoluează situaţia va lua măsuri, în acord cu „valorile” sale.

În ultimele sale rezultate trimestriale, publicate la începutul lunii mai 2022, compania nu a dezvăluit impactul financiar al suspendării operațiunilor comerciale. Fostul CEO Kevin Johnson s-a angajat să doneze drepturi de autor din afacerea rusă pentru cauze umanitare.

Dar cu siguranță a fost o lovitură financiară mai mică decât cea adusă de McDonald’s, care se afla în Rusia de mai mult de 30 de ani.

Lanţul american de fast-food McDonald’s a anunţat în martie 2022 închiderea temporară a celor 850 de localuri ale a sale din Rusia şi îngheţarea tuturor operaţiunilor, fapt ce a produs un impact considerabil.

Presa străină a anunțat că gigantul fast-food  McDonald’s a anunţat că a ajuns la un acord pentru a vinde afacerea din Rusia omului de afaceri Alexandr Govor, ceea ce va permite păstrarea a mii de locuri de muncă.

Într-un comunicat, în care notează că omul de afaceri rus îi este partener din 2015 şi că în Siberia operează peste 25 de francize deschise de el, McDonald’s a precizat:  „Potrivit condiţiilor acordului, Alexandr Govor achiziţionează întregul portofoliu de localuri ale lanţului şi le va dezvolta sub o nouă marcă”. Ceea ce s-a și întâmplat, după cum am arătat în urmă cu câteva zile.