Actual International

Situația din Kosovo, tot mai încinsă. Serbia se pregătește să desfășoare trupe

Situația din Kosovo, tot mai încinsă. Serbia se pregătește să desfășoare trupe
Infoactual

În mod normal, sărbătorile trebuie să aducă liniște și pace. Cu toate acestea, se vede că unii nu își găsesc locul până nu crează neliniște și debandadă. Este cazul stării tensionate de la granița cu Kosovo, unde șeful armatei Serbiei vrea să trimită trupe, pentru a calma spiritele încinse.

Situația din Kosovo, tot mai încinsă. Serbia se pregătește să desfășoare trupe

Nu este pentru prima dată. Situația tensionată de la granița cu Kosovo se repetă. Aici se menţine tensiunea din cauza blocajelor rutiere, iar focuri de armă s-au auzit din nou, scrie EFE.

Se pare că generalul Mojsilovic s-a deplasat chiar în ziua de Crăciun, duminică seara, 25 decembrie 2022, la Raska, în apropiere de graniţa cu Kosovo, după ce a avut în prealabil o întâlnire de urgenţă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

”Sarcinile pe care le-am primit eu, în calitate de şef al Statului Major, şi armata Serbiei, sunt precise şi clare şi vor fi îndeplinite”, a declarat Mojsilovic pentru un post de televiziune.

În același context, oficialul sârb a relatat că situaţia este complexă şi necesită prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei de frontieră.

Ce s-a întâmplat, mai exact. Duminică seara s-au auzit focuri de armă în apropierea unei patrule a misiunii KFOR a NATO în oraşul Zubin Potok din nordul Kosovo, unde locuitorii sârbi blochează drumurile de 16 zile.

KFOR a informat că nu s-au înregistrat răniţi sau pagube materiale în urma împuşcăturilor şi că „faptele sunt în curs de a fi investigate,” după cum a scris publicația kosovară, Koha.

Duminică spre seară a avut loc schimbul de focuri în împrejurimile localităţii Zubin Potok între poliţia specială kosovară şi sârbii care se află pe baricade atunci când poliţiştii au încercat să înlăture blocajul. Televiziunea publică sârbă RTS a informat că schimbul de focuri cu arme automate a durat câteva minute, după care situaţia s-a calmat în zonă.

Pe de altă parte, Poliția din Kosovo, prin purtătorul de cuvânt, Baki Kelani, a declarat, pentru media, că niciuna din unităţile sale nu a fost atacată „şi nici nu a existat un schimb de focuri între poliţia din Kosovo şi vreun grup.”