Economic

Soluția pentru a scăpa de sub dependența de gaz rusesc ar putea veni din Africa. Care sunt țările cu un astfel de potențial

gaz

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut brusc după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, accentuând astfel și mai mult tensiunile în regiune, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității energetice a continentului și semnalează faptul că Moscova este dispusă să reducă și chiar să oprească importurile de energie dacă țările europene nu plătesc în ruble pentru combustibilii rusești.

Soluția pentru a scăpa de sub dependența de gaz rusesc ar putea veni din Africa. Care sunt țările cu un astfel de potențial

Pentru a putea scăpa de sub dependența rusească de gaz, Uniunea Europeană pare că a găsit o soluție în continentul african. Țările din vestul Africii, precum Nigeria, Senegal şi Angola, oferă un potenţial nefolosit în domeniul gazelor naturale lichefiate, potrivit unui raport al Comisiei Europene.

În acest sens, o comunicare cu privire la angajamentul extern în domeniul energiei urmează să fie adoptată de Comisia Europeană la finele acestei luni, ca parte a unui pachet de măsuri implementat de blocul comunitar pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Moscova.

Potrivit Agerpres, Uniunea Europeană va încerca să îşi extindă cooperarea cu statele africane pentru a putea să înlocuiască importurile de gaze ruseşti şi a-şi reduce dependenţa de Moscova cu aproape două treimi în acest an.

UE are de gând să îşi majoreze importurile de gaze lichefiate cu 50 de milioane de metri cubi şi să majoreze livrările de gaze prin conducte din alte ţări decât Rusia, cu 10 miliarde metri cubi, ceea ce va presupune parteneriate cu furnizorii tradiţionali pe noi baze şi găsirea de noi furnizori, se arată în documentul menţionat.

Ce surse ar mai avea Europa pentru a evita criza energetică

Printre măsurile cheie se numără implementarea în totalitate a acordului cu SUA pentru livrarea unei cantităţi suplimentare de 15 miliarde metri cubi de gaze lichefiate în 2022, urmând ca până în 2030 să se ajungă la 50 miliarde metri cubi pe an. O altă ţintă este semnarea unui memorandum de înţelegere trilateral cu Egipt şi Israel pentru creşterea livrărilor de gaze lichefiate spre Europa până în vara acestui an.

De asemenea, blocul comunitar vrea să sprijine dublarea capacităţii Coridorului sudic de gaze, care aduce gaze naturale din Azerbaidjan, până la 20 de miliarde metri cubi pe an.

Executivul comunitar susţine de asemenea în documentul menţionat că blocul trebuie să asigure „pieţe globale de gaze lichefiate deschise, flexibile, lichide şi funcţionale” atât cu marii producători, precum SUA, Australia şi Qatar, cât şi cu marii consumatori, precum China, Japonia şi Coreea de Sud.

Rusia este cel mai mare furnizor de gaze al Europei, iar sistarea livrărilor practic lasă UE fără posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva Moscovei în domeniul acestui tip de combustibil. Mai mult, măsura luată de Rusia indică încă o dată că aceasta este dispusă să folosească energia ca o armă împotriva Europei pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

România a reafirmat mesajul de solidaritate și răspuns unitar al statelor membre în actuala criza energetică, promovând totodată proiectele de interes la nivel național, cu impact benefic asupra stabilității energetice în regiune, a declarat Virgil Popescu.