Actual Diverse

Strategii noi pentru depășirea crizei energetice. Serbia și România, branșate la aceeași conductă de gaz

Strategii noi pentru depășirea crizei energetice. Serbia și România, branșate la aceeași conductă de gaz
shutterstocks.com

Serbia a anunțat că va construi o conductă de gaze până la granița cu România pentru a se conecta cu sistemul Transgaz

Strategii noi pentru depășirea crizei energetice. Serbia și România, branșate la aceeași conductă de gaz

Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat că Serbia va pregăti proiectul şi documentaţia tehnică pentru construcţia unei conducte de gaze cu o lungime de 12,8 kilometri care va face legătura între Mokrin şi graniţa cu România, ceea ce va permite Serbiei să se conecteze cu sistemul Transgaz şi BRUA, potrivit tanjug.rs

În acest context, Zorana Mihajlovic s-a întâlnit la Bucureşti cu omologul său român, Virgil Popescu, pentru a discuta implementarea unor proiect comune, progresele realizate în cooperarea în domeniul energiei regenerabile şi construcţia unui interconector de gaze.

În cadrul întâlnirii, Zorana Mihajlovic a spus: „Serbia şi România au relaţii bune şi asta este o bază excelentă pentru a discuta despre proiecte comune viitoare. În acest an, Serbia a început construcţia gazoductului Nis-Dimitrovgrad, ceea ce ne va permite să primim gaze de la terminalul GNL în Grecia precum şi din Azerbaidjan, însă planul nostru este să ne interconectăm cu statele vecine prin conducte de gaze, aceasta fiind singura modalitate pentru a ajunge la securitate în acest domeniu”, adăugând că un interconector de gaze între Serbia şi România este un proiect de interes comun, iar implementarea acestuia poate fi accelerată.

Într-un comunicat al ministerului lui Mihajlovic se precizează:

„Obiectivul nostru este să continuăm să reducem producția de energie din combustibili murdari și să creștem procentul capacităților de generare care utilizează surse regenerabile de energie. În noul nostru plan de investiții, în valoare de peste 35 de miliarde de euro, pe lângă construcția unei centrale electrice reversibile hibride Djerdap 3 , vrem și noi centrale solare și eoliene. Există un interes reciproc în a lucra la implementarea proiectului Djerdap 3″

Conducta de gaze va avea o lungime de 85 km pe teritoriul României

Potrivit economedia.ro, proiectul mai sus menționat presupune construirea unei conducte de interconectare pe direcţia Arad – Mokrin în lungime de aproximativ 97 kilometri, din care 85 km pe teritoriul României şi 12 km pe teritoriul Serbiei.