Actual

Trafic intens la granița de vest a țării, după ce românii aleg să alimenteze în Ungaria. Care este diferența de preț

benzina

Granița cu Ungaria se confruntă în acest moment cu un trafic mai ridicat față de cel normal, asta după ce românii merg să alimenteze în țara vecină, datorită prețurilor mai mici la combustibil. Spre exemplu, motorina poate fi chiar și cu trei lei mai ieftină față de prețul de la noi din țară.

Trafic intens la granița de vest a țării, după ce românii aleg să alimenteze în Ungaria. Care este diferența de preț

Distanța de la Punctul de Trecere a Frontierei până la prima benzinărie din Ungaria este de doar 5 km, iar la un plin și o diferență de 2-3 lei per litru, economia este una importantă. În benzinăria din primul oraș din Ungaria, una din cinci mașini este cu numere de România,

„Prețul motorinei și benzinei este în continuare plafonat în Ungaria la 480 de foriți per litru. La un curs de 0.0132 lei per forint, acest lucru înseamnă 6,33 lei per litru de benzină și motorină.”

Șoferii spun că economisesc destui bani la fiecare plin de carburant, potrivit unui interviu Digi24. Bogdan Băcilă.

– E prețul mult mai bun la ei și calitatea motorinei. De fiecare dată încerc să alimentez aici.
– Cam cât economisești, așa, la un plin? Ți-ai făcut un calcul?
– Păi 2 lei pe litri, alimentez de fiecare dată 50 de litri, 100 de lei la fiecare plin.

Plafonul de 480 de forinți pe litru a fost impus benzinăriilor de guvernul maghiar încă din toamna anului trecut, până în 15 mai, anul acesta. Nu doar localnicii profită de prețul mai mic, ci și românii de lângă graniță sau cei aflați în tranzit.

– Ați văzut des români venind să alimenteze?
– Întotdeauna. Maramureș, Suceava, Sălaj, Bihor, e aproape granița, deci mulți.

– Ați venit să profitați acum de prețuri?
– Eu sunt un pic mai norocos, că am rezervor de 80.
– Cam ce economie faci?
– Undeva la 150 de lei.
– Deci merită!
– Eu zic că da, mai ales că ești aici, în Oradea.

Țara noastră a înregistrat una dintre cele mai agresive creșteri ale prețului la combustibil din Uniunea Europeană. Un litru de motorină, de exemplu, costă acum cu aproape 60% mai mult față de anul trecut.

Ungaria a plafonat prețul la combustibili

Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că plafonarea prețurilor la carburanți, care face ca Ungaria să aibă cele mai mici prețuri la benzină și motorină din Uniunea Europeană, va fi prelungită până la 1 iulie.

Guvernul a decis să plafoneze prețurile la carburanții auto vânduți în benzinării la 480 de forinți (1,3 euro) pe litru în noiembrie anul trecut, din cauza inflației în creștere. Apoi, în luna februarie a acestui an, plafoanele de preț au fost extinse cu încă trei luni, până în mai (luna aceasta Orban a câștigat din nou alegerile din Ungaria) și, iată, acum plafonarea se extinde până la 1 iulie.