Actual Diverse

Trei cazuri noi de variola maimuței, diagnosticate în România. Pe cine protejează vaccinul făcut

Trei cazuri noi de variola maimuței, diagnosticate în România. Pe cine protejează vaccinul făcut

De această dată trei odată. Trei cazuri noi, la ”pachet”, au venit astăzi, marți, 28 iunie 2022.

Trei cazuri noi de variola maimuței, la ”pachet”, diagnosticate în România

În ziua de marți, au fost anunțate, oficial, de către reprezentanții Ministerului Sănătății, încă trei cazuri noi de variola maimuței. Cazurile și de această dată au fost dignosticațe de specialiștii din domeniu, deci nu există nici o urmă de îndoială că nu ar fi adevărate și de această dată.

Este vorba despre trei bărbați cu vârste de 24 de ani, 33 de ani și 38 de ani. Toți sunt din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (unul în spital și ceilalți doi, la domiciliu). Anchetele epidemiologice se desfășoară pentru stabilirea contacților direcți. Până în acest moment, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 9 pacienți”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății de la București.

Și de acestă dată este vorba despre trei bărbați. După cum se arată în comunicat, unul dintre cei trei barbati a necesitat spitalizare, semn că evoluția bolii era un pic mai avansată. În schimb, ceilalți doi, având forme mai ușoare, se pot trata la domiciliu.

Epidemiologii au demarat anchetele necesare în vederea stabilirii contacților celor trei bolnavi. Amintim că, potrivit statisticii oficiale, până la această oră, România a înregistrat un număr total de 9 pacienți cu diagnosticul exact de variola maimuței.

Cazuistica

Au trecut doar cinci zile de când România a înregistrat pacientul cu numărul șase, despre care și infoactual a scris. Amintim că era vorba despre un pacient în vârstă de 40 de ani, care după un consult medical, a rămas internat la clinica unde s-a adresat pentru o evaluare, simplă, pentru el, la prima vedere.

”Al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței. Bărbatul va rămâne în izolare. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți”, a transmis Ministerul Sănătății, câteva zile în urmă.

Și acest pacient a rămas atunci internat în spital, semn că boala era mai avansată și în cazul lui.

Pe cine protejează vaccinul făcut. Ce spune medicul specialist

Persoanele născute înainte de anul 1979 sunt vaccinate împotriva variolei, iar șansele de a se infecta cu noul virus sunt mici, a explicat medicul infecționist și directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București, Adrian Marinescu.

Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80 – 85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a povestit Adrian Marinescu, într-un interviu pentru Europa Liberă.

Sunt două variante de virus atunci când vorbim de variola maimuței, este de părere specialistul român.

Este varianta din Africa de Vest care mai blândă ca formă și înseamnă o mortalitate mult sub 1%. Sunt cazurile pe care le avem acum în afara Africii. Și a doua variantă e cea din Congo, adică Africa Centrală, unde într-adevăr vorbim de o mortalitate mai mare, de 10 la sută. Din fericire, nu avem astfel de cazuri în afara Africii”, a mai declarat directorul medical al Institutului „Matei Balș” din București.

Statistica internațională

Există mai mult de 3.400 de cazuri confirmate cu variola maimuţei, precum şi un deces, raportate Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) până miercurea trecută, majoritatea fiind din Europa, a anunțat luni OMS, citată de Reuters și Agerpres.

Foto: pixabay