International

Trump este „săpat” de foștii lui aliați! Din ce în ce mai mulți republicani îi vor locul în cursă

Donald Trump, Sursa foto CNN
Credit imagine: CNN

Donald Trump este amenințat din toate părțile. Fostul președinte american, care și-a făcut clară intenția de a candida la alegerile din 2024, are mulți rivali în partid. Dintre aceștia, cel mai popular este Ron DeSantis, guvernator al Floridei. Însă o nouă amenințare vine în persoana lui Mike Pence, care i-a fost chiar vicepreședinte lui Trump.

Fostul vicepreședinte american Mike Pence a depus oficial actele pentru a se alătura unui grup tot mai aglomerat de republicani care candidează la președinție.

Mișcarea îl pune într-o poziție de rivalitate față de fostul președinte Donald Trump, cel pe care l-a servit la Casa Albă timp de patru ani, în perioada 2017-21.

Care e situația din sondaje

În prezent, Trump se află în sondaje cu mult în fața competitorului său.

Se așteaptă ca Pence, în vârstă de 63 de ani, să își lanseze oficial campania cu un videoclip și un discurs miercuri.

Fostul guvernator și congresman al statului Indiana a fost un adjunct neabătut și loial domnului Trump în cea mai mare parte a celor patru ani de mandat.

Dar el s-a distanțat de fostul său șef de la revolta suporterilor lui Trump de la Capitoliul SUA din ianuarie 2021.

Trump a făcut presiuni asupra dlui Pence pentru a anula victoria electorală a lui Joe Biden atunci când a prezidat certificarea rezultatelor în Congres.

El a refuzat, atrăgând furia susținătorilor lui Trump, unii dintre ei fiind auziți scandând „spânzurați-l pe Mike Pence” în timp ce luau cu asalt sălile Congresului.

Fostul vicepreședinte a declarat în martie că încurajarea de către  Donald Trump a protestatarilor a „pus în pericol familia mea și pe toți cei prezenți la Capitoliu în acea zi”.

Alegerile primare pentru desemnarea candidatului republican la președinție încep în februarie anul viitor, iar candidații se află deja în campanie pentru a încerca să adune voturi.

Din ce în ce mai mulți republicani visează la președinție

Cel care va obține cele mai multe voturi va fi încoronat în vara anului 2024 la Convenția Națională Republicană și îl va provoca pe președintele Biden, prezumtivul candidat democrat, în alegerile generale din noiembrie 2024.

Pence, care se descrie ca fiind „un creștin, un conservator și un republican, în această ordine”, este de așteptat să se poziționeze ca un continuator al agendei conservatoare a administrației Trump, dar fără antecedente precum sângerosul atac de la Capitoliu.

El a petrecut luni de zile pregătind terenul pentru candidatura sa și mizează pe o performanță puternică în statul Iowa, unde se votează timpuriu, raportează BBC.

Conservatorii religioși sunt un bloc de vot influent în acest stat și, în 2016, l-au ajutat pe senatorul texan Ted Cruz să-l învingă la limită pe dl Trump.

Creditele dlui Pence au contribuit la propulsarea contracandidatului său la Casa Albă, dar s-ar putea să se afle în competiție pentru votanții evanghelici cu alți candidați, printre care senatorul de Carolina de Sud Tim Scott și fostul ambasador al SUA la Națiunile Unite Nikki Haley.