International

Ucrainenii s-au trezit că, în plin război, două staruri internaționale au venit să le cânte

Ucrainenii s-au trezit că, în plin război, două staruri internaționale au venit să le cânte

„Oamenii luptă pentru noi toți cei care iubim libertatea”, a spus Bono, starul rock irlandez, cântăreț si totodată compozitor al trupei U2, într-una din pauzele din timpului concertului-surpriză susținut la metrou în Kiev.

Concert-surpriză al trupei U2 într-o stație de metrou din Kiev

În dimineața zilei de duminică, 8 Mai 2022, solistul trupei U2, Bono, în vârstă de 61 de ani, implicat necondiționat în cauze umanitare, alături de  chitaristul The Edge au apărut în cadrul unui scurt concert-surpriză, organizat în stația de metrou Khreshchatyk din Kiev. Artiștii au lăudat curajul ucrainenilor, spunând că „voi, poporul ucrainean, nu luptaţi doar pentru libertatea voastră, luptaţi pentru noi toţi cei care iubim libertatea”.

Prin această replică, Bono a făcut referire atât la conflictele din trecut ale Irlandei cât şi la necazurile pe care le-a avut cu un vecin mai puternic, precizează adevarul.ro

În timpul concertului au fost difuzate  mai multe clipuri video, iar  pe scena improvizată Bono l-a invitat, alături de trupa lui și pe solistul trupei ucrainene Antytila, Taras Topolia. Momentul emotionant a fost relatat pe pagina de facebook de însuși artistul ucrainean: „Am venit astă seară de la Kharviv la Kiev, la invitația personală a legendarului Bono, de la U2. Am cântat „Stand by me”, fără repetiții, doar improvizație! Ca să oferim sprijin Ucrainei și oamenilor noștri. Un moment foarte important pentru noi toți și întreaga țară. Mulțumim, Bono și The Edge pentru că ați venit. Mulțumim tuturor din Regatul Unit pentru sprijinul acordat ucrainenilor”.

Starul pop-rock ucrainean Taras Topolia, îmbrăcat în uniformă militară, a intepretat împreună cu Bono și The Edge piesa „Stand by me”, schimbând cuvintele refrenului cu „Stand by Ukraine”, conform stirileprotv.ro

Trupa Antytila este formată din Taras Topolia – voce, Serhii Vusyk – la clape, Dmytro Zholud – la chitară și Dmytro Vodovozov – percuție.

Toți membrii formației oferă ajutor, în mod voluntar armatei Ucrainei încă din 2014.

La scurt timp după invazia armatei Rusiei în Ucraina din 24 februarie, cei patru membri Antytila s-au înrolat în armată, într-o unitate de rezerviști, formată din aproximativ 37.000 de soldați activi și aproape 130.000 de voluntari.

„Relația” dintre președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski si trupa lui Topolia

Cu un an înainte să devină președinte al Ucrainei, respectiv în 2018, Volodimir Zelenski a apărut în clipul piesei „Lego” al trupei Antytila.

Bono, susținător și al victimelor în Războiul din Iugoslavia

În timpul Războiului din Iugoslavia, din anul 1995, Bono a realizat un documentar și coloana sonoră care a inclus celebra piesă „Miss Sarajevo”.

Prin acțiunile întreprinse, se remarcă faptul că Bono, solistul trupei U2, se implică mereu în susținerea populației civile, victimă în conflictele de natura militară.