Actual International

UE a interzis companiile aeriene rusești, dar turiștii ruși merg cu mașinile lor în Finlanda și își încep vacanțele în Europa

UE a interzis companiile aeriene rusești, dar turiștii ruși merg cu mașinile lor în Finlanda și își încep vacanțele în Europa

Uniunea Europeană a interzis zborurile rusești din spațiul său aerian din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, dar călătorii ruși continuă să facă turul țărilor din blocul comunitar.

Rușii au reușit să călătorească spre diverse destinații din UE luând rute ocolitoare – sau, dacă locația le permite, pur și simplu traversând cu mașina granița de nord-vest a țării până în Finlanda și îndreptându-se spre aeroportul internațional Helsinki-Vantaa.

De la interzicerea zborurilor în UE, Finlanda a devenit un centru de tranzit cheie pentru turiștii ruși, atât de mult încât mașinile lor de lux – Porsche și Bentley, printre altele – împânzesc garajul aeroportului din Helsinki, a relatat marți AFP.

„Pe aeroportul din Helsinki se înregistrează în acest moment o mare afluență a turismului rusesc”, a declarat pentru AFP ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto.

Acest lucru se întâmplă de când Rusia a relaxat restricțiile de călătorie Covid la 15 iulie, ceea ce a dus la o creștere de 80% a numărului de treceri la frontieră în doar o lună, din iunie, potrivit AFP. Situația i-a înfuriat pe mulți finlandezi, cărora le este greu să se împace cu imaginea rușilor care își petrec vacanța în Finlanda în timp ce Kremlinul este încă în război cu Ucraina.

Limite la vize de la 1 septembrie, propunerea finlandezilor

Finlanda intenționează să limiteze vizele pentru turiștii ruși de la 1 septembrie, potrivit unui comunicat al ministerului de externe al țării, publicat săptămâna trecută. Cu toate acestea, rușii pot intra în continuare în Finlanda cu vize eliberate de alte țări UE din regiunea Schengen, care nu are frontiere. În prezent, două treimi dintre ruși trec în Finlanda prin granița de est cu vize emise de alte țări UE, a declarat pentru AFP poliția de frontieră finlandeză.

„Ei vin aici cu vize Schengen emise de diferite țări și apoi își continuă călătoria prin aeroportul din Helsinki”, a declarat Haavisto pentru presă. Conform normelor Schengen, Finlanda nu poate refuza unilateral intrarea celor care dețin vize valabile.

Miniștrii de externe ai UE urmează să discute săptămâna viitoare o interdicție de viză la nivelul întregii regiuni pentru cetățenii ruși, însă nu toate statele membre consideră că este o idee bună, deoarece ar putea exista persoane care doresc să fugă de regimul președintelui Vladimir Putin.

„Acesta nu este războiul poporului rus, ci este războiul lui Putin”, a declarat săptămâna trecută cancelarul german Olaf Scholz la o conferință de presă.