International

Un activist din Vietnam a fost băgat în pușcărie din cauza postărilor de pe Facebook

Un activist din Vietnam a fost băgat în pușcărie din cauza postărilor de pe Facebook

Vietnamul a condamnat vineri un fost profesor de chimie de liceu la opt ani de închisoare pentru postările sale de pe Facebook. În acestea critica unicul partid politic al statului.

Bui Van Thuan a vorbit pe Facebook despre poluarea mediului în Vietnam și a criticat, de asemenea, modul în care guvernul a gestionat pandemia Covid-19.

Statul comunist nu tolerează practic nicio opoziție față de guvernarea sa și acționează rapid pentru a elimina disidența și a aresta criticii, în special pe cei care reușesc să strângă o audiență semnificativă pe platformele sociale.

Procurorii de la un tribunal din provincia nordică Thanh Hoa l-au acuzat pe Thuan de „defăimarea prestigiului și onoarei liderilor locali și centrali, denaturarea politicilor de partid și de stat… provocând suspiciuni în rândul populației”, a declarat avocatul său, Dang Dinh Manh.

După pedeapsa cu închisoarea, Thuan va fi obligat să mai execute încă cinci ani în arest la domiciliu, a adăugat Manh.

Thuan „a negat cu tărie toate acuzațiile și și-a afirmat cu hotărâre nevinovăția”, potrivit avocatului său.

Activistul în vârstă de 41 de ani, care a fost arestat în luna august a anului trecut, a lansat critici la adresa statului în legătură cu diverse probleme politice, inclusiv cu exercitarea de presiuni oficiale pentru a obliga oamenii să voteze la alegerile naționale.

Potrivit soției sale, el s-a alăturat, de asemenea, unei demonstrații la Hanoi împotriva conglomeratului industrial taiwanez Formosa, care este responsabil pentru o scurgere de substanțe toxice din centrul Vietnamului și care a devastat stocurile de pește și a ruinat mii de mijloace de trai.

Potrivit Human Rights Watch, peste 150 de persoane execută pedepse cu închisoarea în Vietnam pentru acuzații antistatale sau conexe.

În octombrie, Vietnamul a fost ales în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului pentru mandatul 2023-2025, o decizie condamnată cu fermitate de grupurile pentru drepturile omului.