Actual Diverse

Un alt artist dispare. Sora Tamarei Buciuceanu-Botez a plecat să se odihnească lângă celebra actriță

Un alt artist dispare. Sora Tamarei Buciuceanu-Botez a plecat să se odihnească lângă celebra actriță

Încă o familie de artiști s-a mutat la Cer. Sâmbătă, a plecat dintre noi și sora celebrei actrițe Tamara Buciuceanu-Botez.

Un alt artist dispare. Sora Tamarei Buciuceanu-Botez a plecat să se odihnească lângă celebra actriță

Mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim solistă a Operei Române din Bucureşti în perioada 1952 – 1983, a murit sâmbătă, după cum a anunţat Ministerul Culturii.

Astăzi, 18 iunie 2022, a părăsit această lume mezzosoprana Iulia Buciuceanu, prim solistă a Operei Române din București timp de trei decenii (1952 – 1983)”, au scris reprezentanții ministerului pe pagina lor de socializare.

Iulia Buciuceanu este cunoscută ca fiind sora regretatei artiste Tamara Buciuceanu-Botez. Iulia Buciuceanu a fost prim solistă a Operei Române din Bucureşti timp de trei decenii (1952 – 1983). Primele îndrumări de canto, artista le-a luat în casă, cu mama ei, iar studiile de Conservator le-a făcut la Iaşi cu Grigore Magiari şi Mansi Barberis după care le-a continuat la Bucureşti cu profesorul Petre Ştefănescu-Goangă, potrivit Agerpres.

Despre ea se știe că, încă din anii de studenţie a fost angajată solistă a Operei Române din Bucureşti, unde a avut o importantă carieră artistică naţională şi internaţională.

Iulia Buciuceanu și-a ”jucat” rolul  de mezzosoprană, abordând un vast repertoriu universal, fiind devotată repertoriului românesc din care a interpretat multe roluri din opere, unele în premieră absolută.

Muzicalitatea unică, talentul infonfundabil şi temperamentul artistic i-au permis Iuliei Buciuceanu să obțină mari succese, atât în rolurile dramatice, cât şi în cele comice. A abordat şi repertoriul vocal simfonic, lied şi operetă, colaborând cu toţi artiştii şi dirijorii timpului său.

A susținut concerte internaționale, prin turneele din Rusia, Bulgaria, Iugoslavia, Grecia, Turcia, Ungaria, Germania, Franţa, Belgia, Italia și Austria.

Soţul său a fost marele actor George Constantin. Fiul lor este cunoscutul actor Mihai Constantin, ai cărui copii, Maria și Matei Constantin, continuă studiile la UNATC, ducând astfel, mai departe, o tradiție de familie inițiată de părinții marii artiste și surorii ei, Tamara Buciuceanu-Botez.​

IULIA BUCIUCEANU (n. 25 iunie 1931, Tighina, Basarabia – d. 18 iunie 2022, București) a fost o mezzosoprană, prim solistă a Operei Române din Bucureși timp de trei decenii (1952 – 1983). Primele îndrumări de canto le-a luat în casă, cu mama ei, iar studiile de Conservator le-a făcut la Iași cu Grigore Magiari și Mansi Barberis după care le-a continuat la București cu profesorul Petre Ștefănescu-Goangă. Încă din anii de studenție a fost angajată solistă a Operei Române din București unde a desfășurat o importantă carieră artistică națională și internațională. A abordat rolurile de mezzosoprană ale unui vast repertoriu universal.

Foto: BZI (deschidere)/ Facebook Opera Națională București (interior)