International

Un alt val de deputați, acum din Moscova, îi cer lui Putin să demisioneze și explică motivul într-o scrisoare impresionantă

Un alt val de deputați, acum din Moscova, îi cer lui Putin să demisioneze și explică motivul într-o scrisoare impresionantă

După Sankt Petersburg a venit și rândul Moscovei. Elita Rusei se află concentrată în exact aceste două orașe mari ale țării. Zilele trecute, un grup de deputaţi ruşi a înaintat Dumei de Stat de la Moscova o cerere de a-l îndepărta de la putere pe Vladimir Putin, sub acuzaţia de înaltă trădare. Acum și Moscova, prin câțiva oameni bine poziționați în societatea moscovită, a avut reacție.

Un alt val de deputați ruși, din capitală, îi cer lui Putin să demisioneze și explică motivul într-o scrisoare impresionantă

Acum, mai mulți deputați municipali de la Moscova i-au cerut președintelui rus Vladimir Putin să demisioneze, într-o scrisoare oficială, adresată liderului de la Kremlin, dar scrisă în termeni de maximă diplomație.

Crema moscovită reunită a recunoscut că „totul a mers greșit” de la începutul celui de-al doilea mandat al președintelui Putin, și că ei cred că e nevoie de o schimbare de putere de dragul țării.

Rezoluția deputaților, însoțită de un video de 30 de minute al ședinței în care a fost adoptată, a fost postată pe pagina de internet a districtului Lomonosovski.

Adresându-i-se lui Putin direct, deputații au spus, într-un glas: „Viziunea dumneavoastră și modelul de conducere al dumneavoastră sunt învechite fără drept de apel și stau în calea dezvoltării Rusiei și a potențialului ei uman”.

În apelul lor, deputații subliniază că retorica agresivă a lui Putin și a acoliților lui a aruncat Rusia înapoi în era Războiului Rece. Deputații au pus, de asemenea, la îndoială datele oficiale care susțin că Produsul Intern Brut al Rusiei s-a dublat și au spus că salariile nu au crescut la nivelul promis de guvern. Deputați au mai spus că oamenii inteligenți și harnici au părăsit Rusia în masă, și că nu e nici urmă de stabilitatea promisă.

Și Sankt Petersburg-ul

Șapte legiuitori din Sankt Petersburg au cerut Dumei de stat de la Moscova să-l pună pe Putin sub acuzare pentru trădare din cauza deciziei lui de a lansa invadarea Ucrainei.

Nikita Yurefev, un deputat municipal din suburbia Smolninskoie a orașului Sankt Petersburg, a publicat pe Twitter un mesaj  conform căruia „Consiliul districtului Smolninskoie a trimis o propunere Dumei de Stat prin care cere revocarea lui Putin din funcție pe baza acuzațiilor de înaltă trădare”.

Motivația înaltului deminitar rus este aceasta: „Decizia sa de a începe Operațiunea Militară Specială a dus la 1) moartea militarilor ruși, 2) probleme în economia rusă, 3) extinderea NATO, care s-a dublat”, se spune într-o traducere a tweet-ului lui Yurefev.

Acest protest, similar celui de acum de la Moscova, al unor legislatori locali din Sankt Petersburg, s-a soldat, potrivit media, cu chemarea acestora la poliție pentru a fi anchetați.

Foto: arhiva