Actual International

Un bilanț sângeros: 18 morți și peste 50 de răniți, în atacul rusesc de la Mall-ul ucrainean

Un bilanț sângeros: 18 morți și peste 50 de răniți, în atacul rusesc de la Mall-ul ucrainean

Nimic nu prevedea tragedia care urma să aibă loc, la un mare centru comercial, Mall-ul ucrainean, într-o zi obișnută de wekeend. Familii întregi, cu copii, tineri și adolescenți, oameni simpli, nevinovați, își vedeau de shopping, ca de obicei. Până la un moment dat, când timpul s-a oprit brusc, într-un loc.

Un bilanț sângeros: 18 morți și peste 40 de răniți, în atacul rusesc de la Mall-ul ucrainean

Bilanțul atacului sângeros de la un centru comercial din orașul ucrainean Kremenciuk a crescut la 18 morți, anunță Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, citat, marți, de Mediafax.

Oficialii ucraineni au confirmat și ei moartea a 18 persoane (marți dimineața, 28 iunie 2022), în urma atacului cu rachete de luni asupra unui centru comercial din Kremenciuk.

Șeful administrației militare regionale Poltava, Dmytro Lunin, a confirmat, deja, acest număr.

Actualmente, 440 de persoane din cadrul serviciilor de urgență lucrează la acest caz, inclusiv 14 psihologi, care au fost aduși special, pentru a-i sprijini pe cei afectați.

Din primele informații reiese că aproximativ 1.000 de persoane se aflau în centrul comercial în momentul atacului rusesc. Pe lângă cei care au murit, mai sunt zeci de persoane, peste 59 de persoane, au fost rănite, în urma bombelor care au căzut din cer.

Act de terorism când oamenii mâncau o înghețată

Potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, citat de AFP, acesta a fost un „act de terorism neruşinat„.

Atacul rusesc asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai neruşinate acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi…care mâncau liniștiți o înghețată. O mie de persoane se aflau în interiorul clădirii, mulţi oameni au reuşit să iasă”, a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram

La ora actuală avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare”, a anunţat pe Telegram, oficialul ucrainean Serghii Kruk, în noaptea de luni spre marţi.

Doar nişte terorişti absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete şi ei nu ar trebui să îşi afle locul pe Pământ”, a continuat preşedintele Ucrainei, care a vorbit de un „atac calculat”.

Potrivit preşedintelui ucrainean, operaţiunile de salvare sunt, încă, în desfăşurare. „Pierderile umane ar putea fi importante” după ce, în urma atacului, a izbucnit și un incendiu, pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, mallul a fost lovit de rachete antinavă Kh-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22 din regiunea Kursk situată pe teritoriul Rusiei.

Atacul cu rachete asupra Kremenciuk a lovit un loc aglomerat care nu are nicio legătură cu ostilităţile”, a reacţionat imediat, pe Facebook și Vitali Maleţski, primarul oraşului.

Reacții internaționale imediate

Franța, ONU, Marea Britanie, liderii G7, SUA, au trimis și primele reacții, indignați prodund de atacul sângeros al Rusiei, asupra unor oameni complet nevinovați.

Franţa condamnă atacul rusesc cu rachete care a lovit un supermarket din Kremenciuk, în Ucraina”, soldat cu morţi şi câţiva zeci de răniţi.

Prin bombardarea fără discernământ a civililor şi a infrastructurii civile peste tot în Ucraina, Rusia continuă încălcările îngrozitoare ale dreptului internaţional umanitar. Rusia va trebui să răspundă pentru aceste acte. Franţa sprijină lupta împotriva impunităţii în Ucraina”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe de la Paris.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Durjarric, a calificat atacul drept „complet deplorabil” şi amintește, în acest context, că dreptul umanitar internaţional obligă la protecţia civililor.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat și el că lovirea centrului comercial este încă o dovadă a „cruzimii şi barbariei” preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Și liderii G7 au calificat, luni, ca fiind un „atac abominabil” şi o „crimă de război” acest bombardament rusesc cu rachete asupra centrului comercial din Kremenciuk, în care şi-au pierdut viaţa mai mulți oameni, informează marţi AFP, citat de Agerpres.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat atacul numindu-l o „oroare absolută” şi a cerut poporului rus să „privească adevărul în faţă”, într-o postare pe Twitter, însoţită de o înregistrare video cu mallul cuprins de flăcări.”Împărtăşim durerea familiilor victimelor. Şi furia pentru o asemenea infamie”, a adăugat preşedintele francez, care participă la summitul G7, într-un mesaj difuzat în limbile rusă şi ucraineană.

Lumea este „îngrozită” de acest atac,”cel mai recent dintr-o serie de atrocităţi”, a declarat cu puţin timp în urmă şi secretarul de stat american Antony Blinken.

Foto: profimedia/digi24