Actual

Un ciclon lovește România! Ploi, ninsori și vreme instabilă

Un ciclon lovește România! Ploi, ninsori și vreme instabilă
sursa foto: arhiva companiei

Valul de aer rece a afectat o mare parte din teritoriul țării, generând temperaturi care au atins punctul de îngheț în unele regiuni. Conform prognozelor, în luna mai, România se va confrunta cu un ciclon, potrivit declarațiilor a trei cunoscuți meteorologi.

„Luna mai este printre cele mai instabile din an şi cea mai instabilă lună de primăvară, cu precipitaţii mult mai mari decât în alte luni. Așa este normal sa zicem”, a subliniat climatologul Roxana Bojariu.

Aceste episoade de instabilitate sunt adesea însoțite de grindină, iar temperaturile vor rămâne scăzute în următoarea perioadă. Precipitațiile vor continua să fie abundente, în concordanță cu caracterul imprevizibil al vremii din luna mai în România.

România se va confrunta cu un ciclon

Temperaturile scăzute s-au resimțit pe întreg teritoriul, iar în unele regiuni au atins chiar pragul de îngheț. Directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu, a oferit explicații privind durata acestui episod de condiții meteorologice nefavorabile.

„Rămânem cu o vreme mai rece decât normalul și în zilele viitoare, maxime între 14 și 22 de grade la nivelul întregii țări. Cele mai ridicate valori în regiunile vestice și sud-vestice. Situația aceasta așteptăm să se schimbe spre sfârșitul săptămânii, iar săptămâna viitoare să aducă temperaturi apropiate de normalul perioadei. Sperăm ca la sfârșitul săptămânii în general să înregistrăm maxime între 20 și 26 de grade. Precipitațiile vor fi puține în zilele viitoare”, a spus aceasta.

Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a indicat că temperaturile vor rămâne reduse în zilele imediat următoare. De asemenea, există posibilitatea că în unele regiuni să apară ninsori.

Ploi și ninsori

„Pe parcursul acestei săptămâni, din punct de vedere termic, contăm pe o vreme mai răcoroasă față de perioada din calendar, în cea mai mare parte a țării, chiar o vreme în care temperaturile maxime pe parcursul zilelor următoare se vor situa ușor sub mediile specifice datei din calendar în partea de sud, sud-est, est a țării, acolo unde nici astăzi nu am depășit 18-19 grade în timp ce în nord, nord-vest ne apropiem de mediile datei din calendar, așa cum s-a întâmplat și astăzi, cu 22-23 de grade.

Din punct de vedere al regimului de precipitații, o vreme în general instabilă. Este posibil să consemnăm, începând de mâine, în zona montană dar și submontană, precipitații, iar la altitudini mai mari de 1800 m, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

În zonele mai joase de relief, în majoritatea regiunilor, precipitații sub formă de ploaie. Aversele vor fi și însoțite de intensificări ale vântului care pot depăși la rafală viteze de 50-55 km/h”, a comunicat directorul ANM.

Conform informațiilor de pe RomâniaTV.net, către finalul săptămânii, se prognozează o creștere treptată a temperaturilor.