Actual International

Un expert medical britanic îl consultă pe fostul președinte georgian Mikheil Saakașvili, diagnosticat cu 36 de boli diferite

Un expert medical britanic îl consultă pe fostul președinte georgian Mikheil Saakașvili, diagnosticat cu 36 de boli diferite
EVZ

În aceste zile, un expert medical britanic îl vizitează pe fostul președinte georgian Mikheil Saakașvili, după ce acesta a fost diagnosticat cu 36 de boli diferite. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Un expert medical britanic îl consultă pe fostul președinte georgian Mikheil Saakașvili, diagnosticat cu 36 de boli diferite

Fostul președinte georgian Mikheil Saakașvili a fost diagnosticat de medici cu un număr impresionant de boli, toate diferite, după cum a informat marți, 8 noiembrie 2022, presa.

Medicii l-au diagnosticat pe fostul președinte georgian Mikheil Saakașvili cu 36 de boli diferite, inclusiv tuberculoză și demență, a declarat avocatul acestuia.

Potrivit lui Shalva Khachapuridze, testele efectuate de medici au arătat că fostul președinte, care a fost și guvernator al regiunii ucrainene Odesa, are „demență și tuberculoză și alte 34 de boli”, a declarat avocatul pentru agenția de presă georgiană Interpressnews.

Postul de știri georgian a mai relatat că expertul medical britanic Cornelius Caton l-a vizitat pe bărbatul de 54 de ani la o clinică de specialitate din Georgia.

„Expertul britanic Cornelius Caton este implicat în examinare. Se efectuează un studiu la fața locului asupra stării de sănătate a lui Mikheil Saakașvili, această vizită și opinia tuturor experților internaționali sunt foarte importante pentru noi”, se arată în raportul clinicii.

„Opiniile și concluziile tuturor experților vor fi rezumate și traduse în limba engleză și vor fi prezentate tuturor experților internaționali.”

Acesta a adăugat: „Când concluzia va fi gata, va fi prezentată avocaților, este un document confidențial, iar anumite recomandări vor fi emise printr-un comunicat de presă.”

Șefa Centrului de Empatie de la Clinica Vivamedi, Mariam Jishkariani, a declarat: „Toate diagnosticele sunt confidențiale, în conformitate cu legislația și Constituția Georgiei”.

„Pot să vă spun că starea sa de sănătate este gravă și că trebuie să fie scos urgent din Georgia atât pentru diagnosticare, cât și pentru continuarea tratamentului, deoarece de luni de zile a fost imposibil să se obțină un diagnostic și un tratament-reabilitare adecvat.”

În aprilie, Saakașvili, care este încarcerat în Georgia, a declarat că Ucraina va câștiga războiul într-o notă scrisă de mână din celula sa de închisoare.

Saakașvili, care a condus Georgia să lupte împotriva Rusiei, pentru o scurtă perioadă de timp în încercarea de a recupera regiunile renegate în 2008, pierzând teritoriul georgian în favoarea Rusiei, a declarat la acea vreme: „Ucraina va apărea ca o națiune unită”.

„Ucraina se va distanța de Rusia pentru o perioadă foarte lungă de timp și, împreună cu Polonia, va deveni un important broker de putere în Europa”, a adăugat el.

„El (Zelenskiy) a demonstrat calități excepționale de tip Churchillian, pe care mulți oameni le credeau de mult uitate”, a spus Saakașvili, comparând totodată hotărârea lui Zelenskiy cu cea a lui Winston Churchill, premierul Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Anterior, fostul președinte a intrat în două greve ale foamei în semn de protest față de încarcerarea sa în octombrie 2021. Amintim că, după mai mulți ani petrecuți în exil, el a fost arestat la întoarcerea sa în Georgia și condamnat pentru presupus abuz de putere. Aceasta este o acuzație pe care Saakașvili o neagă cu tărie, susținând în schimb că acțiunea a fost motivată politic.

Greva foamei l-a dus pe fostul președinte gerorgian la spital, în stare gravă, unde a fost internat de urgență pe data de 6 mai și se pare că, de atunci, starea sa de sănătate s-a agravat.