Actual Social

Un oraș european a fost declarat „cel mai locuibil din lume”. E pe lista locurilor favorite de vizitat a românilor

Un oraș european a fost declarat „cel mai locuibil din lume”. E pe lista locurilor favorite de vizitat a românilor
Arhivă

Viena tocmai a fost clasată drept cel mai locuibil oraș din lume. Niciun oraș din SUA nu a ajuns în top 10.

Viena este cel mai locuibil oraș din lume, potrivit unui raport publicat de Economist Intelligence Unit (EIU). Capitala Austriei a fost urmată în clasamentul EIU de Copenhaga, Danemarca. Zurich, Elveția și Calgary, Canada s-au clasat împreună pe locul trei, Vancouver fiind clasat în primele cinci.

Niciun oraș din SUA nu a ajuns în top 10, care a fost dominat de Europa de Vest și Canada. Osaka, Japonia și Melbourne, Australia s-au clasat pe locul 10.

EIU își bazează indicele anual de locuibilitate globală pe o serie de factori de tipul: asistență medicală, cultură, educație și stabilitate.

Viena – care are o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori – s-a clasat în top în 2018 și 2019, înainte de a coborî pe locul 12 la începutul lui 2021 din cauza valurilor de izolare. Ieșirea orașului din pandemie și redeschiderea localurilor de cultură și divertisment i-au ajutat să-l împingă înapoi pe primul loc.

„Stabilitatea și infrastructura bună sunt principalele farmece ale orașului, fiind susținute și de îngrijirea medicală bună și o mulțime de oportunități pentru cultură și divertisment”, a scris EIU despre Viena.

Top 10:

  1. Viena, Austria

 

  1. Copenhaga, Danemarca

 

  1. Zurich, Elveția și Calgary, Canada

 

  1. Vancouver, Canada

 

  1. Geneva, Elveția

 

  1. Frankfurt, Germania

 

  1. Toronto, Canada

 

  1. Amsterdam, Olanda

 

  1. Osaka, Japonia și Melbourne, Australia

 

EIU a spus că scorurile pentru cultură și mediu, asistență medicală și educație au scăzut în timpul pandemiei, dar au crescut de atunci după ce restricțiile COVID-19 au fost ridicate sau atenuate. La nivel global, însă, scorurile pentru stabilitate au scăzut de la raportul din 2021.

Clasamentele pentru Moscova și Sankt Petersburg au scăzut după ce Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a dus la creșterea instabilității, a cenzurii, la sancțiuni occidentale și la retragerea unor companii din țară, a spus EIU.

Pandemia a oprit EIU din a-și lansa indicele locuibilității globale în 2020, dar a revenit în 2021, cu Auckland, Noua Zeelandă, în fruntea listei. EIU a atribuit acest loc pentru răspunsul rapid al orașului la pandemie, care i-a permis să ridice restricțiile înaintea multor alte orașe.

Cu toate acestea, Auckland a scăzut dramatic în noul clasament, pe locul 34, pe care EIU l-a atribuit faptului că Noua Zeelandă nu mai are un avantaj de răspuns la COVID-19 după ce vaccinurile au fost lansate la nivel global.

Șase dintre primele 10 orașe din sondajul EIU din primăvara anului 2021 au fost în Noua Zeelandă sau Australia, care au implementat controale stricte la frontieră în timpul pandemiei, ceea ce înseamnă că trebuiau să introducă mai puține restricții COVID-19. Top 10 a fost, de asemenea, format din două orașe japoneze și două elvețiene.

„În general, orașele de suprafață moderată, din cele mai bogate țări, tind să se descurce excepțional de bine în sondaj”, a scris EIU.