International

Un rus a dorit să înoate din Crimeea până în Odesa pentru a se înscrie în armata ucraineană! Ce pedeapsă a primit

inot sursă foto: discoverireland.ie
sursă foto: discoverireland.ie

Cetățenii ruși care sunt prinși că încearcă să se înroleze în armata ucraineană, adică să lupte alături de inamic contra intereselor propriei țări, sunt pedepsiți aspru de către justiția rusească. Acesta este și cazul unui locuitor al Sank Petersburgului, care a fost condamnat de către Curtea Supremă din Crimeea la șase ani de închisoare în care va fi oblicat să se execute muncă silită în fiecare zi.

Acesta a fost acuzat de trădare de țară, iar judecătorii l-au găsit drept vinovat. Cetățeanul rus a reușit să treacă frontiera în mod ilegal și a încercat să înoate din Crimeea, teritoriu ocupat de Federația Rusă încă din 2014, până în Odesa. Scopul acestuia era să ajungă pe pământ ucrainean și să se înroleze în armata Kievului.  

Să înoți 180 de kilometri

Această poveste nu este una recentă, însă detaliile au fost scoase la iveală de către jurnaliștii de la Medusa tocmai zilele acestea. Bărbatul, al cărui nume nu a fost dezvăluit până la momentul de față, dar care are în jur de 40 de ani, ar fi încercat în vara anului trecut să ajungă în portul ucrainean Odesa, care aparține Ucrainei, traversând prin înot apele Mării Negre. Cetățeanul rus dorea să ajungă acolo din cel mai vestic punct al Crimeei, însă distanța este una copleșitoare pentru această activitate, de aproximativ 180 de kilometri.

Acesta era totuși echipat corespunzător pentru călătoria sa, se vedea că are experiență și era pregătit. Când a fost reținut de către forțele de poliție din Crimeea, acesta purta un costum de neopren și înotătoare. În plus, avea asupra sa tot strictul necesar, cum ar fi o busolă și o lanternă subacvatică. Bărbatul a apucat să înoate timp de două zile în apele Mării Negre înainte să fie prins.  

Mesajul autorităților din Crimeea

Cazul acestui om rămâne unul special, dar în același timp destul de neclar, ce ridică foarte multe semne de întrebare. Mulți s-au întrebat cum a reușit acesta să străbată o distanță atât de mare și pe parcursul a două zile. Referitor la cele întâmplate, reprezentanții serviciului de presă al Curții Supreme din Crimeea au precizat că bărbatul „a efectuat diverse tehnici de înot și a reușit să se odihnească în apă, respectând măsurile de secretizare”.

Nu ar fi pentru prima dată când cetățeanul rus încercase să ajungă în Ucraina. Anterior, el a încercat să intre pe teritoriul țării rivale și prin regiunea rusă Briansk, însă fără succes. A ales apoi ruta Mării Negre, iar și acest plan a eșuat.

Ruși informatori pentru Kiev

La începutul acestei săptămâni, serviciul de securitate al Rusiei a arestat un cetățean rus care ar fi încercat să transmită informații Ucrainei cu privire la instalațiile militare rusești, potrivit agenției ruse de știri TASS, citată de publicația The Moscow Times.

În iulie, președintele rus Vladimir Putin a semnat noi amendamente cu privire la legea din această țară ce face referire la trădare, adăugând „dezertarea de partea inamicului” pe lista infracțiunilor. În aceste cazuri, oricine este găsit vinovat riscă între 12 și 20 de ani de închisoare.