Actual

Unde trăiesc cei mai săraci pensionari din România. Iată date concrete despre pensiile din alte țări!

pensionari

În urma unor analize efectuate de specialiștii de la Picodi.com, 44 de țări din întreaga lume au fost analizate prin modul în care cuantumul indemnizațiilor de pensionare oferă sau nu o calitate minimă a vieții. Cum se clasează România și județul în care oamenii trăiesc la limita supraviețuirii, după o viață întreagă de muncă.

Unde trăiesc cei mai săraci pensionari din România. Iată date concrete despre pensiile din alte țări!

Pentru a putea efectua o analiză cât mai corectă a nivelului de pensie, specialiștii au luat în considerare doar suma netă primită de pensionari după plata taxelor către stat. Se pare că dintre cele 44 de ţări luate în considerare, persoanele care trăiesc în Norvegia primesc cele mai mari pensii – 1 797 de euro pe lună, urmați de pensionarii din Elveția (1.704 euro) și SUA (1.482 euro), potrivit informațiilor oficiale.

La noi în țară, potrivit ultimelor informații INS, există aproximativ 4 milioane de pensionari, cu o pensie medie de 1857 RON sau 376 de euro (locul 28 în clasament).

Pensionarii din Albania (128 €), Moldova (128 €) şi Ucraina (110 €) primesc cei mai puțini bani lunar.

Tot în cadrul acestui studiu, analiștii au creat un coș alimentar convențional, dorind să evidențieze costul mai multor produse: pâine, lapte, iaurt, ouă, orez, brânză, carne, peşte, fructe şi legume. Această listă reprezintă recomandările OMS şi ale Ministerului Sănătăţii locale pentru alimentaţia persoanelor în vârstă.

Cel mai bun raport dintre preţurile alimentelor şi pensii a fost înregistrat în Norvegia, Austria şi Franţa. În aceste ţări, coşul de produse de bază reprezintă 13,4%, 13,7% şi, respectiv, 14,3% din pensia medie.

În acest clasament, România a ocupat locul 28 din 44 de ţări, cu un rezultat de 28,7%, devansând ţări precum Bulgaria (43,5% şi locul 34), Serbia (34,2% şi locul 32) şi Ungaria (33,3% şi locul 23).

Dintre ţările incluse în acest studiu, situaţia pensionarilor din Albania, Belarus şi Ucraina este cea mai proastă. Numai coşul de produse de bază consumă 72,8%, 76,7% şi, respectiv, 84,9% din pensie.

Botoșani, județul cu cei mai săraci pensionari din țară. Un pensionar care a muncit toată viaţa pe ogoarele CAP-ului are, în medie, 645 de lei pe lună

Se pare că în țara noastră, în județul Botoșani s-ar înregistra cele mai mici pensii, oamenii ducând o viață la limita supraviețuirii. Banii primiți de la stat, extrem de puțini, abia ajung pentru procurarea de hrană și medicamente de bază, iar acest lucru contribuie la deteriorarea speranței de viață.

În județul amintit anterior există peste 90.000 de pensionari, adică aproximativ o treime din populaţia totală a judeţului, iar mare parte dintre aceștia trăiesc în sărăcie.

Conform Casei Judeţene de Pensii din Botoşani, un pensionar care a muncit toată viaţa pe ogoarele CAP-ului are, în medie, 645 de lei pe lună. Din aceşti bani, un pensionar trebuie să-şi plătească întreţinerea, hrana, medicamentele şi obiectele de igienă personală.

 „Dacă nu erau vaca şi grădina mâncam buruieni. Eu cu nevastă-mea avem 1,600 de lei, împreună. Că am lucrat la CAP amândoi. Vai de capul nostru, cu copiii după noi. Mai dăm un ouţ, mai dăm un litru de lapte şi aşa mai plătim curentul şi ce mai este”, spune moş Florică din zona Todireni, potrivit informațiilor adevărul.ro.