Actual Diverse

Ungaria face film despre László Bölöni, Ronaldo și Valentin Ceaușescu

Ungaria face film despre László Bölöni, Ronaldo și Valentin Ceaușescu

Încă o dată, ungurii ne-o iau înainte. Anterior, infoactual a scris despre cum au primit bani românii noștri de la unguri, pentru dezvoltarea industriei hoteliere și turismului în Transilvania. Încă o inițiativă a Ungariei vine să dezvolte și sectorul cinematografic.

Ungaria face film despre László Bölöni, cu Ronaldo și Valentin Ceaușescu, alături

Se pregătește un documentar despre László Bölöni. Și nu orice film, ci unul realizat cu sprijinul Institutului Național de Film (NFI) din Ungaria.

Un film documentar despre László Bölöni, marele fotbalist din România, este realizat de regizorul maghiar Attila Szabó, cu sprijinul Institutului Naţional de Film (NFI) din Ungaria, transmite agenția maghiară de știri MTI.

Filmările urmează să fie demarate în luna iulie şi se bazează pe autobiografia, încă, nepublicată, a lui László Bölöni, prezentat ca fiind cel mai de succes fotbalist maghiar din România, din toate timpurile.

Costurile totale ale realizării peliculei intitulate “László Bölöni – Povestea unei legende” se ridică la suma de 96,1 milioane de forinţi (250 000 de euro), transmite aceeași sursă media.

Filmul documentar despre Bölöni relatează, pe de-o parte, o poveste europeană, iar pe de altă o parte, prezintă soarta celor ce au trăit cândva în zona ”central-europeană”. Ideea şi scenariul îi aparțin lui Tamás Kollarik. Filmul va fi regizat de Attila Szabó, în colaborare cu expertul György Szöllősi, producător fiind Tamás Novák.

Povestea filmului

Creatorii filmului documentar prezintă „viaţa, dar și cariera lui László Bölöni, din Ţinutul Secuiesc şi până la Bucureşti, din România comunistă şi până în Europa de Vest, de pe terenul de fotbal din satul natal şi până în finala Cupei Campionilor Europeni”.

Băiatul secui, a cărui soartă a fost dificilă, devine căpitanul marii echipe româneşti Steaua Bucureşti, apoi căpitanul, şi ulterior chiar selecţionerul naţionalei României.

Protagoniști ai filmului sunt și alte nume sonore. Astfel, alături de László Bölöni, în film vor apărea vedete ale fotbalului românesc, fotbalişti maghiari, dar şi legende europene. Pe lângă Cristiano Ronaldo şi Imre (Emerich n.r.) Jenei, în documentar apare şi Valentin Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu, cel care a susținut puternic echipa Steaua. Pelicula are în conținut o serie de materiale de arhivă care nu au fost niciodată publicate.

Realizăm un film despre sport care nu va fi clasic. Deşi pelicula ne prezintă viaţa lui László Bölöni, prin intermediul ei se va contura, în acelaşi timp, şi spaţiul social şi politic actual. Cariera sa este impresionantă, ca fotbalist şi ca antrenor a ajuns în mai multe cluburi, oraşe şi ţări europene. László Bölöni este un exemplu şi pentru că a devenit unul dintre cei mai mari fotbalişti ai României, rămânând în acelaşi timp, maghiar”, a spus regizorul filmului, Attila Szabó.

Foto: evz/ video: youtube