Actual Economic

Uniunea Europeană cere reducerea consumului de gaze în statele membre

aderarea la UE
Twitter

Un document care aparține Uniunii Europene și face referire la criza de gaze a făcut înconjurul presei, la scurt timp după ce a apărut în Financial Times.

Bruxelles-ul se pregătește să le ceară membrilor Uniunii Europene să reducă „imediat” consumul de gaze, avertizând că, fără o precauţie sporită, Europa riscă să rămână fără combustibil în această iarnă, deoarece Rusia restricționează livrările. Astfel, UE va stabili pentru toate cele 27 de state membre obiective voluntare de reducere a combustibilului, care pot deveni obligatorii dacă criza energetică se agravează.

Fiecare țară va avea o țintă de reducere a gazelor

Săptămâna viitoare, Comisia Europeană va oferi fiecărui membru ținte voluntare de reducere a gazelor. „Dacă acţionăm acum împreună, perturbările vor fi mai reduse şi mai puţin costisitoare, facilitând solidaritatea şi evitând necesitatea unor acţiuni neplanificate şi necoordonate mai târziu, în situaţia unei potenţiale situaţii de criză generată de reducerea rezervelor”, se arată în documentul Comisiei Europene, citat de realitatea.net.

Recent, Agenţia Internaţională a Energiei avertizase că eforturile UE de a diversifica sursele de aprovizionare cu gaz natural nu mai sunt suficiente. A fost nominalizată varianta raţionalizării, în cazul în care nu se apelează la restricţii, pentru a avea rezerve suficiente la iarnă.

Acord de aprovizionare cu Azerbaidjan

În ultima lună, Rusia a redus volumul de gaz prin conducta principală spre Germania, iar Agenţia Internaţională a Energiei nu exclude posibilitatea unor reduceri suplimentare.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a semnat luni un acord de aprovizionare cu Azerbaidjan, care va crește livrările către Europa cu 48% în acest an și își propune să le dubleze până în 2025, deși importurile azere reprezintă doar o parte din totalul UE.