Actual

Urgia vine în România! Avertizarea meteo ține până miercuri

sursă foto: capital.ro
Credit imagine: capital.ro

Dacă Vinerea și Sâmbăta Mare au fost caracterizate de vreme blândă, Noaptea de Înviere a adus vânt puternic. Precipitațiile s-au menținut relativ reduse în data de 16 aprilie, dar Săptămâna Luminată, cel puțin în prima jumătate, este marcată de avertizări ANM. Acestea sunt valabile pentru toate regiunile țării noastre.

Avertizarea este în vigoare de luni, ora 12, iar efectele ei vor fi resimțite până miercuri, la ora 10. Deși Administrația Națională de Meteorologie (ANM) subliniază că această alarmă este una generalizată, regiunea care va fi cel mai puternic afectată va fi cea sud-estică, îndeosebi Muntenia. Așadar, Capitala nu este în niciun caz cruțată de vremea vitregă, ba dimpotrivă.

Anunțul a fost făcut în această dimineață

Astăzi, la ora 10, a apărut o alertă de vreme severă pe pagina oficială a Administrației Naționale de Meteorologie. Condițiile meteo vitrege se referă cu precădere la „ploi moderate cantitativ, intensificări ale vântului”, conform textului.

„Temporar va ploua în cea mai mare parte a țării. Se vor acumula cantități de apă local de 15…20 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp, luni (17 aprilie) în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în zonele montane, iar marți (18 aprilie) îndeosebi în sud-est”, se arată în avertizarea nowcasting făcută de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și preluată de Libertatea. Amintim că această intensitate a vântului atinge nivelul al șaptelea pe Scara Beaufort a intensității. Acest sistem scalar are douăsprezece trepte, iar rafalele cu viteze între 50 și 60 km/h se încadrează în categoria „vânt puternic”. În aceste situații, este posibil să reperăm anumite daune materiale. Este de preferat să evităm zonele aglomerate și să ne adăpostim, atât cât se poate.

Chiar dacă avertizarea se va încheia în dimineața de 19 aprilie, specialiștii meteorologi subliniază: „Până spre sfârșitul săptămânii temporar va mai ploua, în general moderat cantitativ, în majoritatea zonelor”, este nota cu care se încheie avertizarea publicată pe site-ul Administrației.

Vreme extremă în aprilie

Aprilie 2023 a adus situații meteorologice fără precedent. Printre ele, ninsori atât de puternice încât au necesitat un cod roșu în nord-estul țării. Județele cele mai afectate au fost Suceava, Botoșani, Iași și Vaslui, unde la începutul lunii, mai mulți șoferi au fost blocați în nămeți, iar magazinele nu au putut fi aprovizionate. Întreaga țară a suferit temperaturi mult mai scăzute decât ar fi fost normal pentru această perioadă, precum și precipitații abundente, chiar și în zonele care sunt de regulă mai aride, precum județele care sunt situate în Câmpia Română, inclusiv Ilfov și Municipiul București. Singura regiune care a fost mai puțin atinsă de aceste schimbări meteorologice dramatice a fost Dobrogea, cu județele Constanța și Tulcea. Dar acum, avertizarea ANM vizează inclusiv regiunea care a rămas în zona verde chiar și sub influența vortexului polar.