Actual

Vreme brutală de sărbători! La ce condiții meteo ne putem aștepta de Înviere

Vreme brutală de sărbători! La ce condiții meteo ne putem aștepta de Înviere

Temperaturile din România încep să-și reintre în normal pentru perioada primăverii, asta după ce începutul lunii aprilie a venit cu temperaturi foarte scăzute și precipitații abundente. Totuși, instabilitatea atmosferică nu este un lucru de care vom scăpa foarte ușor.

Dimpotrivă, creșterea bruscă a temperaturilor va duce la condiții meteo dificile în perioada sărbătorilor pascale, avertizează specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Elena Mateescu, meteorolog care lucrează pentru ANM, a venit cu mai multe detalii. Ea a declarat că ploile sunt foarte probabile – local, nu sunt excluse nici adevărate furtuni.

Declarația expertului

Începând cu Vinerea Mare, întreaga țară se încălzește puternic. Bucureștiul se află în vârful clasamentului, cu temperaturi care pot ajunge până la 24 de grade Celsius.

„Pe parcursul zilei de mâine, temperaturile vor fi unele foarte ridicate, vorbim de valori la scara întregii țări între 14 până la 24 de grade, inclusiv în Capitală, maxima termică de 22-24 de grade”, a declarat Elena Mateescu pentru Realitatea Plus. Totodată, ea a avertizat că temperaturile plăcute pentru această perioadă nu vin fără probleme. În speță, ploi și chiar furtuni, a menționat reprezentanta Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Dificultăți meteorologice de Înviere?

Conform declarațiilor făcute de Elena Mateescu, aversele sunt încurajate de această creștere a mercurului din termometre. Deși din punctul de vedere al temperaturii vom ajunge să ne aflăm în grafic pentru această perioadă, precipitațiile au o probabilitate foarte ridicată de a depăși cantitatea considerată obișnuită pentru mijlocul verii.

„Încălzirea vine la pachet cu fenomenele de instabilitate atmosferică temporar accentuată, vorbim aici de averse însoțite de descărcări electrice mai ales în partea de sud a țării, averse care vor însoțite posibil și de căderi de grindină și vijelii și cantități de apă care pot depăși 25-30 de litri pe metru pătrat.

Astăzi de asemenea vom avea o vreme frumoasă, în încălzire, temeperaturi între 13 până la 21 de grade, probabilitate redusă de ploaie. Pe parcursul nopții care urmează, în special în partea de vest a țării, sunt posibile averse.

Sâmbătă de asemenea temperaturi între 14 până la 20 de grade. Ne apropiem de normalul termic al datei din calendar, iar duminică de sărbătoarea Sfintelor Paști vorbim de asemenea de temperaturi între 15 până la 20 de grade, cu o posibilitate ca, începând din orele după amiezii să consemnăm în partea de sud est și centrul a țării averse accentuate.

În noaptea Învierii vorbim de temperaturi pozitive în cea mai mare parte a țării, între 1 până la 10 grade, cu o minimă între 7 până la 9 grade și în Capitală,” a mai spus Elena Mateescu pentru Realitatea PLUS.