International

VIDEO: Racheta Starship a explodat la 2 minute după lansare! Reacția lui Elon Musk

starship explozie
sursă foto fox business

Uriașa rachetă Starship a companiei SpaceX, cea mai puternică construită vreodată, a decolat joi într-un zbor inaugural nepilotat și a zburat cu succes timp de mai bine de două minute înainte de a scăpa de sub control și de a exploda într-un nor de resturi în flăcări.

„Starship tocmai a experimentat ceea ce noi numim o dezasamblare rapidă neprogramată, sau RUD, în timpul ascensiunii”, a declarat inginerul SpaceX John Insprucker, în calitate de comentator al lansării în cadrul transmisiunii web a companiei.

Mesajul lui Elon Musk

„Acum, acesta a fost un test de dezvoltare, acesta a fost primul zbor de testare al Starship, iar scopul este de a aduna datele și, așa cum am spus, de a elibera platforma și de a fi gata să pornim din nou. Așa că nu știi niciodată exact ce se va întâmpla, dar, așa cum am promis, emoțiile sunt garantate! Starship ne-a oferit un final destul de spectaculos pentru ceea ce a fost cu adevărat un test incredibil.”, a scris pe Twitter fondatorul SpaceX, Elon Musk, care a monitorizat lansarea de la centrul de control al SpaceX din Boca Chica, Texas: „Felicitări echipei @SpaceX pentru o lansare de test interesantă a Starship! Ați învățat multe pentru următoarea lansare de test în câteva luni”.

Lansarea de joi a fost a doua încercare, după ce luni a fost anulată o numărătoare inversă din cauza unei valve înghețate. Încântând mii de locuitori din zonă, turiști și jurnaliști care priveau de pe insula South Padre Island din apropiere, cele 33 de motoare Raptor alimentate cu metan, care propulsează prima etapă Super Heavy, au pornit la viață la ora 9:30 a.m. EDT, cu două minute mai târziu decât era planificat din cauza unor mici probleme tehnice.

Motoarele au accelerat rapid până la 16 milioane de kilograme de putere, de două ori mai mare decât puterea actualului deținător al recordului, racheta lunară SLS a NASA, iar racheta enormă a urcat maiestuos de la instalația de lansare „Starbase” a SpaceX.

Cu motoarele sale înghițind aproximativ 40.000 de kilograme de propulsie pe secundă, racheta a urcat inițial drept în sus și apoi s-a înclinat grațios pe o traiectorie spre est, spre strâmtoarea Florida.

Dar grafice pe ecran în transmisia web a SpaceX au arătat că trei dintre cele 33 de motoare Raptor fie s-au oprit la câteva momente după decolare, fie nu s-au aprins niciodată, două dintr-un inel exterior de 20 de Raptor-uri fixe și unul dintre cele 13 motoare centrale orientabile. Alte trei motoare exterioare s-au oprit în următorul minut și aproximativ 20 de secunde.

Cum a explodat racheta

La un minut și 55 de secunde de la decolare, pana de evacuare a rachetei s-a schimbat brusc, devenind distinct asimetrică, indicând o defecțiune majoră de vreun fel. În curând, racheta a părut să înceapă să se deplaseze în precesie în jurul axei sale lungi, ca un top de jucărie care încetinește.

Motoarele primei trepte trebuiau să se oprească la două minute și 45 de secunde după lansare, iar un controlor SpaceX a putut fi auzit verificând comanda de oprire. Dar prima și a doua treaptă nu au părut să se separe niciodată și, cu câteva secunde înainte de a se împlini patru minute, racheta a explodat.

La sediul central al SpaceX din Hawthorne, California, o mulțime de ingineri ai companiei au dat la început un oftat colectiv, apoi au izbucnit în urale și aplauze. „Ați văzut, așa cum am promis, un final emoționant al zborului de testare integrat inaugural al navei Starship!”, a exclamat Kate Tice, comentatoarea lansării, citată de CBS News.