International

VIDEO Zi istorică pentru SpaceX și omenire. Racheta Starship se lansează astăzi

VIDEO Zi istorică pentru SpaceX și omenire. Racheta Starship se lansează astăzi

În câteva ore, are loc un eveniment extraordinar: cel mai nou model de rachetă SpaceX, care poartă denumirea de Starship, se va lansa în spațiu. Modelul deja a trecut printr-o serie de teste, însă mai trebuie să facă față unei noi runde de verificări înainte să ajungă pe orbită.

Compania SpaceX, fondată și condusă de miliardarul sud-african Elon Musk, are ca principal scop explorarea spațiului și descoperirea mai multor medii care ar putea susține viața. În plus, misiunea companiei este de a revoluționa călătoriile spațiale și a le face să devină uzuale mai degrabă decât la granița cu miraculosul.

Cum a fost anunțată lansarea

Elon Musk a publicat pe Twitter, rețea de socializare care se află, ca și SpaceX, sub conducerea lui, un clip video scurt în care este înfățișat un zbor de test al rachetei Starship. El a pus și un vers din poezia scrisă de Dylan Thomas, „Do Not Go Gentle in That Good Night”, al cărei mesaj este de a nu te da bătut, nici măcar în fața iminentului și inevitabilului.

Gigantul de nave aerospațiale a publicat și un comunicat, în care arată următoarele:

„SpaceX are în vedere ca luni, 17 aprilie, la ora 8:00 a.m. CT, să aibă loc primul test de zbor al unei rachete Starship și Super Heavy complet integrate de la Starbase din Texas.

Starship este un sistem de transport complet reutilizabil conceput pentru a transporta atât echipaj, cât și încărcături pe orbita Pământului, pentru a ajuta omenirea să se întoarcă pe Lună și pentru a călători pe Marte și dincolo de aceasta. Cu un test ca acesta, succesul se măsoară în funcție de cât de mult putem învăța, ceea ce va informa și va îmbunătăți probabilitatea de succes în viitor, pe măsură ce SpaceX avansează rapid în dezvoltarea Starship.

(…) Pe lângă testarea etajului superior al Starship, echipa a efectuat numeroase teste ale rachetei Super Heavy, printre care se numără incendiile statice din ce în ce mai complexe care au dus la un test de durată completă cu 31 de motoare Raptor – cel mai mare număr de aprinderi simultane de motoare de rachetă din istorie. Echipa a construit, de asemenea, cel mai înalt turn de lansare și de prindere a rachetelor din lume. Cu o înălțime de 146 de metri, adică aproape 500 de picioare, turnul de lansare și de prindere este proiectat pentru a sprijini integrarea vehiculului, lansarea și prinderea rachetei de propulsie Super Heavy. Pentru primul test de zbor, echipa nu va încerca o aterizare verticală a Starship sau o prindere a rachetei de propulsie Super Heavy”, se arată în comunicatul pe care reprezentanții companiei l-au publicat pe pagina oficială SpaceX.Com.

 

Ce trebuie să știm

Conform informațiilor transmise de Aleph News, nava are 121 de metri. Ea se va lansa din orașul Texas, din sudul Statelor Unite ale Americii, iar misiunea propriu-zisă va avea o durată de o oră și jumătate.

Acest zbor este de o atât de mare anvergură, încât a fost nevoie ca SpaceX să obțină multiple autorizații, inclusiv din partea Federației Americane de Aviație.