Actual Economic

Vin bani mulți din America pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Premierul Ciucă a făcut anunțul

Vin bani mulți din America pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Premierul Ciucă a făcut anunțul
nuclearelectrica.ro

România face pași importanți către independența sa energetică. Azi a avut loc Conferința ONU privind schimbările climatice, în cadrul căreia Exim Bank US a anunțat emiterea de scrisori de interes cu privire la potențiale finanțări în valoare totală de peste 3 miliarde dolari care ar urma să fie acordate proiectului de construire a reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă.
“Astăzi, la Conferința ONU privind schimbările climatice, a fost îndeplinită o etapă importantă pentru construirea reactoarelor 3 și 4 ale Centralei nuclearoelectrice de la Cernavodă”, a precizat Nicolae Ciucă pe pagina sa de Facebook.

Exim Bank US va finanța faza a doua și faza a treia privind construcția celor două reactoare

“În prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Reprezentantului Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, Banca de Export-Import a Statelor Unite ale Americii s-a angajat să finanțeze cu 50 milioane de dolari faza a doua, de lucrări preliminare construcției celor două reactoare, și cu 3 miliarde de dolari cea de-a treia fază, de realizare propriu-zisă a proiectului”, se mai arată în declarația Premierului Ciucă.

O treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă este asigurată

De asemenea, ”prin cele două scrisori de intenție înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, este asigurată aproximativ o treime din suma necesară construirii celor două reactoare de la Cernavodă, restul urmând a fi asigurat prin alte linii de finanțare”, a continuat Nicoale Ciucă pe pagina sa de facebook.

Fazele proiectului celor două reactoare

Proiectul unităților 3 și 4 este structurat în trei faze:

  • Prima fază – etapa pregătitoare – va fi finalizată până la sfârșitul primului trimestru al anului viitor.
  • Faza a doua, respectiv a lucrărilor preliminare, va fi demarată în martie/aprilie 2023 și va fi finalizată în trimestrul al treilea din 2025.
  • Faza a treia, de construcție efectivă a celor două reactoare, se va încheia în 2030, potrivit celor menționate de Ciucă.

România se îndreptă spre independență energetică

“Prin creșterea capacității sale de producere a energiei electrice în centralele nucleare, România face pași importanți către independența sa energetică, printr-o tehnologie curată, care este o soluție alternativă pentru reducerea emisiilor nocive eliberate în atmosferă”.

România-SUA, parteneriatul strategic

“Evenimentul de astăzi este o nouă dovadă a legăturii strânse dintre România și Statele Unite ale Americii, dezvoltată în cei 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre cele două țări” a concluzionat Premierul României, Nicolae Ciucă.