International

Vladimir Putin se află într-un „tur special” în Ucraina! Președintele Rusiei a vizitat două orașe anexate de armata sa

putin in ucraina
sursă foto al jazeera

Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu comandanții săi din două regiuni din Ucraina pe care Moscova susține că le-a anexat, în timp ce forțele rusești au intensificat bombardamentele de artilerie grea și atacurile aeriene asupra orașului Bahmut, din estul Ucrainei.

Kremlinul a declarat că Putin a participat luni la o reuniune a comandamentului militar în regiunea Herson din sudul Ucrainei și a vizitat un sediu al gărzii naționale din estul Luhansk. Kremlinul afirmă că ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, nu l-au însoțit pe președintele Vladimir Putin în deplasarea sa în Luhansk.

Putin a ascultat rapoarte de la comandanții forțelor aeropurtate și ai grupului de armată Dnieper, precum și de la alți ofițeri superiori care l-au informat cu privire la situația din regiunile Herson și Zaporojia din sudul țării.

Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt, Mikhailo Podoliak, a afirmat pe Twitter, în mod ironic, că deplasarea lui Putin a fost ca un „”tur special” al autorului crimelor în masă din teritoriile ocupate și ruinate pentru a se bucura pentru ultima oară de crimele slugilor sale”.

Putin pretinde ocuparea a 4 teritorii din Ucraina

Kievul și Occidentul acuză forțele rusești de comiterea de crime de război pe teritoriul ucrainean ocupat, ceea ce Moscova neagă. Herson, Zaporojia, Luhansk și Donețk sunt cele patru regiuni pe care Putin le-a proclamat anexate în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri false. Forțele rusești controlează doar parțial cele patru regiuni.

Armata rusă s-a retras din orașul Herson, capitala regiunii, în noiembrie anul trecut, și și-au întărit pozițiile pe malul opus al râului Dnipro, anticipând o contraofensivă ucraineană. În timp ce numeroși lideri occidentali s-au îndreptat spre Kiev pentru discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski de la invadarea forțelor rusești în urmă cu 14 luni, Putin a vizitat rareori părțile din Ucraina aflate sub control rusesc.

Luna trecută, liderul de la Moscova a vizitat Crimeea, anexată de Rusia în 2014, și orașul Mariupol din sud-estul regiunii Donețk. O ofensivă de iarnă a Rusiei nu a reușit să facă prea multe progrese, iar trupele sale au fost împotmolite într-o serie de bătălii în est și sud, unde progresele au fost progresive și au avut un cost uriaș pentru ambele părți.

Luptele cu artilerie grea au făcut ravagii în Ucraina

Luptele au făcut ravagii în Bahmut și în jurul acestuia în regiunea Donețk timp de luni de zile, forțele ucrainene rezistând în ciuda afirmațiilor regulate ale Rusiei că ar fi cucerit orașul minier. „În prezent, inamicul își intensifică activitatea artileriei grele și numărul de lovituri aeriene, transformând orașul în ruine”, a declarat marți, într-o declarație, comandantul forțelor terestre ucrainene, generalul Oleksandr Sirski.

Capturarea Bahmutului ar putea constitui o victorie decisivă pentru Rusia pentru a avansa spre două orașe mai mari pe care le râvnește de mult timp în regiunea Donețk, Kramatorsk și Sloviansk.

Șeful grupului de mercenari Wagner, care a fost vârful de lance al încercării Rusiei de a cuceri Bahmutul, a declarat luna aceasta că luptătorii săi controlează mai mult de 80% din oraș. Armata ucraineană a negat acest lucru. Rusia susține că „operațiunea sa militară specială” din Ucraina, lansată la 24 februarie anul trecut, a fost necesară pentru a-și proteja securitatea împotriva a ceea ce consideră a fi un Occident ostil și agresiv. Ucraina și aliații săi occidentali spun că Rusia duce un război neprovocat, imperialist, scrie Reuters.