Actual Diverse

20.000 de euro va plăti Ministerul Mediului unui bărbat sfâșiat de urs. Cum a fost salvată victima

20.000 de euro va plăti Ministerul Mediului unui bărbat sfâșiat de urs. Cum a fost salvată victima

Un bărbat a fost atacat de urs la câţiva metri de propria casă. S-a întâmplat pe 2 iulie, într-o localitate din județul Harghita.  Victima a deschis proces și a câștigat.

20.000 de euro va plăti Ministerul Mediului unui bărbat sfâșiat de urs. Cum a fost salvată victima

Un bărbat a fost atacat de urs la câţiva metri de propria casă. S-a întâmplat pe 2 iulie 2021, într-o localitate din județul Harghita.  Victima a deschis proces și a câștigat.

O instanță a decis: Ministerul Mediului este obligat să plătească daune de 20.000 de euro unui pensionar de 65 de ani atacat de urs. După ce medicii l-au salvat, bărbatul din Harghita a dat în judecată Ministrul Mediului.

Bărbatul trăieşte doar pentru că fiul lui a avut suficientă stăpânire de sine. În loc să se năpustească spre urs, a scos din casă puşca şi a tras în aer.

Incidentul a avut loc în data de 2 iulie 2021, când victima se afla în pădurea din apropierea casei sale. Bărbatul căuta ciuperci. Pădurea începea din gardul gospodăriei sale. În timp ce mergea pe potecă a auzit un mârâit.

Pledoaria avocatului în fața instanței

„În momentul imediat următor a văzut o ursoaică însoţită de pui. Animalul sălbatic prezenta o stare de agresivitate, iar în momentul în care a început să ţipe, a sărit pe reclamant, l-a prins cu gura de cap şi l-a lovit cu putere, l-a aruncat la pământ, prinzându-se cu ghearele, rupând hainele și muşcându-l în zona capului, feţei, ochiului stâng, umerilor, mâinilor, a picioarelor şi în zona abdominală.

Evenimentul a durat aproximativ câteva minute, timp în care a strigat tare după ajutor crezând ca va muri. Probabil că puii care însoţeau ursoaica s-au speriat de ţipete şi au plecat. Spre norocul său, ursoaica l-a lăsat şi a plecat după pui. Fiind în stare de şoc şi deosebit de rănit, sângerând abundent a reușit să strige cerând ajutor fiului său, aflat acasă, la o distanţă nu mai mare de 200 de metri de locul atacului. Din fericire a fost auzit de fiul său, care, vânător fiind a venit cu arma de vânătoare și tras un foc de armă în aer la marginea pădurii pentru a preîntâmpina reîntoarcerea ursoaicei și i-a acordat primul ajutor”, a declarat avocatul victimei în faţa judecătorilor, potrivit ziare.com.

Acestea au fost și declarațiile fiului victimei, date presei la data petrecerii nefericitului incident, după ce tatăl lui a fost surescitat de echipajul de pe o ambulanță SMURD, apoi transportat cu elicopterul la spitalul din Târgu Mureș.

Bărbatul a fost supus mai multor intervenții chirurgicale și a supraviețuit.

Cum a alungat fiul animalul care i-a sfâșiat tatăl

Fiul victimei era la câțiva pași și  a văzut cum animalul s-a repezit la tatăl său.

Cristian Avarvarei, fiul victimei: ”Când am auzit ţipete, atunci m-am dus la rapelul de armă, am luat arma şi m-am dus la el. Dacă nu trăgeam un foc în plan vertical, pur și simplu nu îl scăpam pe tata de acolo”.

Georgiana Moșu, purtător de cuvânt IPJ Neamț: ”Auzind ţipetele, fiul său de 36 de ani ar fi efectuat uz de armă pentru a intimida animalul. Ambii bărbaţi sunt deţinători legali de armă de vânătoare”

Tânărul a reuşit să alunge animalul, dar nici el nici tatăl său nu au renunțat la ideea să dea statul în judecată.

Cristian Avarvarei, fiul victimei: ”Am ajuns să protejăm urşii şi să mănânce oamenii la 50 de metri de casă!”.