International

A 11-a victimă a murit în urma atacului de Anul Nou Chinezesc. Cum a fost oprit de la un alt masacru ucigașul și noi informații

A 11-a victimă a murit în urma atacului de Anul Nou Chinezesc. Cum a fost oprit de la un alt masacru ucigașul și noi informații
Captura Video/Twitter

Toată lumea petrecea, întâmpinând cu dans și bucurie Anul Nou Chinezesc, când un bărbat violent a atacat oamenii, ucigând zece din primele focuri. S-a anunțat și decesul celei de-a 11 persoane. Noi informații despre atacator și cum a fost oprit de la un alt masacru, în cele ce urmează.

Tragedia, despre care a scris și Infoactual, a avut loc în timpul unui festival care trebuia să dureze două zile, cu ocazia Anului Nou Lunar Chinezesc, în Monterey Park, un oraş cu o importantă comunitate asiatică, ce atrage cu această ocazie mii de oameni din tot sudul Californiei.

Cum a fost oprit de la un alt masacru ucigașul și noi informații. Video

Autoritățile au anunțat că a murit și a 11-a victimă a atacatorului care a împușcat în masă de Anul Nou Chinezesc. Cazul reprezintă o particularitate prin faptul că ucigașul de această dată este un bătrân, de 72 de ani.

Ca exemplu, există o bază de date care a înregistrat 185 de atacuri în masă între 1966 şi 2022, întreţinută de The Violence Project, o organizaţie non-profit, unde apare menționat un singur caz de atac comis de o persoană de 70 de ani sau mai în vârstă: un miner pensionar care a ucis cinci persoane într-un magazin din Allen, Kentucky, în 1981.

Toate persoanele decedate aveau vârste cuprinse între 50 şi 80 de ani.

Poliţia l-a identificat pe Huu Can Tran, în vârstă de 72 de ani, ca fiind suspectul masacrului. Atacul a avut loc la Star Ballroom Dance Studio din Monterey Park, o sală de dans populară, unde se sărbătorea Noul An chinezesc.

Sâmbătă seară, Tran a ucis aici 10 persoane şi a rănit alte 10, apoi s-a deplasat către o altă sală de dans, unde a vrut să deschidă focul, dar atacul său a fost dejucat. La final, suspectul s-a sinucis în maşină, după ce a fost încolţit de forţele de ordine.

Furia lui Tran s-ar fi putut solda cu şi mai multe victime. La aproximativ 20 de minute după ce a deschis focul în Monterey Park, el a intrat în Clubul de dans Lai Lai Ballroom & Studio din oraşul vecin, Alhambra. Acolo, Brandon Tsay, care administrează sala de dans, a smuls arma de la atacator înainte ca acesta să poată trage în oamenii prezenți la fața locului.

”În acel moment, a fost un instinct primar”, a declarat Tsay pentru New York Times, precizând că atacatorul a fugit de la locul faptei după o luptă de 90 de secunde. ”Ceva s-a întâmplat acolo. Nu ştiu ce m-a apucat”, a relatat martorul. Momentul a fost surprins, însă, de camerele de supraveghere, care stau acum mărturie a celor relatate.

Autorităţile americane nu au dezvăluit deocamdată numele tuturor victimelor, în aşteptarea notificării inițiale a familiilor acestora, așa cum cere legea. Biroul medicului legist din Los Angeles a declarat totuși că două femei, My Nhan, în vârstă de 65 de ani, şi Lilan Li, în vârstă de 63 de ani, se numără printre persoanele decedate în coșmarul de Anul Nou Chinezesc. ABC News a relatat identificarea uneia dintre persoanele decedate ca fiind instructorul de dans Ming Wei Ma.

Ce se știe despre atacator

Bărbatul, de origine asiatică, avea licenţă, valabilă legal, de camionagiu şi deţinuse anterior o companie numită după numele lui, Tran’s Trucking Inc, cu adresa la o căsuţă poştală din Monterey Park. El locuia în zona Los Angeles de cel puţin 30 de ani şi s-a mutat în casa mobilă din Hemet în 2020.

Un vecin din comunitatea sa l-a descris ca fiind un om ”blând”, dar Adam Hood, un chiriaş de mult timp al presupusului atacator la o proprietate din zona Los Angeles, a declarat pentru Reuters că îl ştia pe Tran ca fiind o persoană agresivă şi suspicioasă, cu puţini prieteni.

Tran era pasionat de dansurile de societate şi în mare parte era singura sa activitate socială, a spus Hood. Chiriaşul a mai povestit că Tran se plânsese că oamenii de la studioul Star Ballroom vorbeau pe la spatele său, fapt care îl nemulțumea.

”După părerea mea, era un bun dansator”, a spus Hood. ”Dar era neîncrezător faţă de oamenii de la studio, furios şi neîncrezător. Cred că pur şi simplu s-a săturat”, a declaratomul care l-a cunoscut îndeaproape, Adam Hood.

Și totuși date legale există. Tran locuia într-o casă mobilă, într-o comunitate închisă de bătrâni din regiunea Hemet. Poliţia din acest oraş a declarat luni că suspectul venise la secţia locală de două ori la începutul lunii ianuarie, aducând ”acuzaţii de fraudă, furt şi otrăvire, fapte petrecute în trecut, în care ar fi fost implicată familia sa”. Faptele datau de 10-20 de ani, iar Tran spusese că va reveni cu documente, dar aceasta nu a mai avut loc niciodată.