Actual International

Atentatul de la Istanbul. Persoana suspectată că a pus bomba nu a murit ci a fost arestată de poliția turcă. Ultimele informații

Atentatul de la Istanbul. Persoana suspectată că a pus bomba nu a murit ci a fost arestată de poliția turcă. Ultimele informații
captura Video/Twitter

Președintele Erdogan a apărut pe postul național de televiziune și a vorbit poporului. S-a referit la explozia produsă ca la un atentat și a atenționat că Turcia nu va lăsa pe nimeni să distrugă țara. Șase morți și 81 de răniți în explozia uriaşă de pe un bulevard pietonal aglomerat din Istanbul este ultimul bilanț.

Atentatul de la Istanbul. Persoana suspectată că a pus bomba nu a murit ci a fost arestată de poliția turcă. Ultimele informații

După cum a anunțat luni, 14 noiembrie 2022, ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, poliția din Istanbul a arestat o persoană suspectată că a pus bomba care a provocat moartea a șase persoane ieri, duminică, 13 noiembrie. Informația a fost transmisă de agenția de presă Anadolu pe profilul său de Twitter @anadoluagency.

Autoritățile turce au dezvăluit că poliția căuta o femeie suspectă surprinsă de camerele de supraveghere. Oficialii turci au declarat că aceasta este suspectată că ar fi plasat o geantă în care se afla bomba care a ucis șase persoane în orașul Istanbul în cursul zilei de ieri.

Preşedintele Recep Tayip Erdogan şi vicepreşedintele Fuat Oktay au indicat anterior că o „femeie” este responsabilă pentru acest atac. Vicepreședintele turc Fuat Oktay a confirmat că o femeie este suspectată de comiterea atacului, fapt relatat și de Infoactual, în ediția de duminică seara.

Înregistrarea VIDEO cu momentul arestării a apărut deja și pe rețelele de socializare. Atacul, care nu a fost revendicat oficial, s-a soldat cu şase morţi şi 81 de răniţi, dintre care jumătate au necesitat spitalizare.

Ministrul Justiţiei, Bekir Bozdag, a făcut referire la o „geantă” aflată pe o bancă:

„O femeie a stat pe o bancă 40-45 de minute şi, ceva timp mai târziu, a avut loc o explozie. Toate datele despre aceasta femeie sunt în prezent în curs de revizuire. Fie această geantă conţinea o bombă cu ceas, fie cineva a activat-o de la distanţă”, a relatat ministrul turc.

Preşedintele Erdogan a fost primul care a denunţat un „atac josnic”, chiar înainte de a pleca spre Indonezia, la summitul G20 din Bali: „Primele indicii sugerează un atac terorist”, a declarat şeful statului turc, adăugând că „o femeie ar fi implicată”.

Ministrul de Interne a acuzat luni Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) că a provocat atacul din Istanbul. „Conform concluziilor noastre, organizaţia teroristă PKK este responsabilă” de atac, a afirmat oficialul turc.

PKK este considerată a fi o organizaţie teroristă de către conducerea de la Ankara, dar şi de aliaţii săi occidentali, între care Statele Unite şi Uniunea Europeană. Despre ea se știe că luptă împotriva guvernului turc de la mijlocul anilor ’80 şi a fost considerată, în nenumărate rânduri, responsabilă de atacuri sângeroase comise pe teritoriul turc.

Imediat după producerea incidentului, Procuratura Generală din Istanbul a demarat o anchetă în cazul exploziei  Au fost desemnați 5 procurori, în timp ce Judecătoria Penală de Pace a impus o interdicție de a transmite informații de la fața locului.

„O anchetă a fost inițiată de către Procuratura noastră șefă din Istanbul ca urmare a exploziei care a avut loc astăzi pe strada Istiklal și au fost desemnați 5 procurori publici. În plus, Judecătoria Penală de Pace din Istanbul a emis o interdicție de difuzare a tuturor știrilor vizuale și audio și a site-urilor de socializare legate de incidentul exploziei”, se arată în comunicatul oficial.

Primele mesaje Guvernului și poporului Turciei

Premierul Nicolae Ciucă a scris duminică pe Twitter că Guvernul României transmite cele mai profunde condoleanţe Guvernului şi poporului din Turcia, în aceste momente de pierdere şi durere.

”Guvernul României transmite cele mai profunde condoleanţe Guvernului şi poporului din Turcia, în aceste momente de pierdere şi durere”, transmite premierul Nicolae Ciucă. Suntem pe deplin solidari cu prietenii şi partenerii noştri strategici, dorind însănătoşire grabnică şi deplină celor răniţi în explozia din Istanbul”, scrie şeful Executivului de la București în mesajul său.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis într-un mesaj postat pe Tweeter condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane în urma exploziei din Istanbul.

”Suntem profund întristați de veștile îngrozitoare care vin din Istanbul. Condoleanțe tuturor celor care au pierdut persoane dragi în această tragedie și însănătoșire grabnică celor răniți. România este alături de poporul turc în aceste momente dificile”, a scris președintele României.

Reprezentanți ai Ministerului de Externe de la București și Ambasadei locale din Turcia au transmis, de asemenea, condoleanțe și au făcut totodată precizarea că printre cei morți și răniți nu sunt la această oră și români, dar în caz de necesitate sau pentru orice alte informații există un număr de telefon postat pe pagina oficială a MAE.