International

Autoritățile chineze vor să-i elibereze din case pe locuitorii din Shanghai peste trei zile. Susțin că au învins

Shanghai

Autoritățile din China se confruntă cu cel mai mare focar de COVID 19 încă de la declanșarea pandemiei globale, iar asta a necesitat adoptarea unor măsuri speciale. Până miercuri, aceștia își doresc să oprească transmiterea virusului, potrivit informațiilor Reuters.

Autoritățile chineze vor să-i elibereze din case pe locuitorii din Shanghai peste trei zile

Shanghai, centrul financiar şi economic al Chinei a devenit epicentrul celei mai mari epidemii din China de când virusul a fost identificat pentru prima dată la Wuhan, la sfârșitul anului 2019. Orașul a înregistrat peste 320.000 de infecții cu COVID de la începutul lunii martie.

Revenirea la o viață normală pare tot mai aproape pentru locuitorii orașului Shanghai, asta după ce se încearcă oprirea răspândirii virusului în afara zonelor aflate în carantină. Tot mai multe nemulțumiri au apărut în rândul populației, care nu mai rezistă în condițiile actuale de lockdown. Printre măsurile vizate de autorități enumerăm testarea masivă de Covid, și transferul persoanelor confirmate în centrele speciale destinate pentru carantină.

Televiziunea de stat a transmis duminică faptul că unele supermarketuri s-au redeschis, deși mulți locuitori s-au arătat sceptici față de aceste informații și postări de pe rețelele sociale. În urmă cu câteva zile, un centru alimentar a fost pur și simplu devastat de oamenii rămași fără mâncare, după îndelungata perioadă de izolare.

În luna martie, orașul Shenzhen a redeschis transportul public și a permis întreprinderilor să se întoarcă la lucru la scurt timp după ce a atins acest obiectiv. Carantina prelungită a copleșit serviciile de livrare, a blocat site-urile web ale magazinelor alimentare și a îngreunat distribuția de provizii guvernamentale.

Mulți au apelat la rețelele sociale pentru a se plânge de restricții și de lipsa mâncării.

Încă din primele luni ale pandemiei, economia globală s-a confruntat cu provocări pe lanțurile de aprovizionare. Serviciile de logistică au reușit cu greu să țină pasul cu volumul comerțului și cu creșterea cazurilor de coronavius în unele părți ale Asiei, care au amenințat să întrerupă fluxul de bunuri.

Chiar dacă numărul de cazuri este mic în comparație cu standardele mondiale, orașul a devenit un centru de testare pentru strategia de eliminare a bolii din China, bazată pe testarea, depistarea și punerea în carantină a tuturor cazurilor pozitive și a contacților apropiați ai acestora.