Actual

Aveți planuri de Florii sau de Paște? Iată cum va fi vremea în diferite regiuni ale țării

vremea paste sursă foto: dailybusiness.ro
FOTO: dailybusiness.ro

Aproape toată țara a fost lovită de fenomene meteorologice specifice mai degrabă iernii și nicidecum primăverii. În condițiile în care Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, ne întrebăm cu toții cum va fi vremea de Paște.

Meteorologii au emis o avertizare de cod portocaliu de vremea rea și o atenționare de cod galben, valabile până sâmbătă.

Vom avea temperaturi scăzute cel puțin până sâmbătă

De vină pentru faptul că am fost nevoiți să revenim la garderoba de iarnă este ciclonul format la sud de țara noastră, care, de altfel, a venit la pachet cu o cantitate impresionantă de precipitații și în același timp cu un val de aer rece. Temperaturile se situează sub normalul acestei perioade cu 8-12 grade Celsius.

„Este vorba atât de un ciclon format la sud de țara noastră, care a adus cantități importante de precipitații, dar în același timp și un front atmosferic de origine polară care a adus valori de temperaturi care la acest moment se situează cu 8-12 grade sub mediile multianuale.

Sunt două fenomene care au determinat producerea acestor fenomene meteo extreme specifice sezonului alb, pe de-o parte, dar și sezonului cald, pentru că în zona de sud vorbim de ploi abundente, iar la multe vorbim de ninsoare”, a explicat Elena Mateescu, director general al ANM.

Vremea rece va ține cel puțin până sâmbătă la ora 10, moment la care avertizarea meteorologică de vreme rea va expira, în timp ce, pentru cea mai mare parte a Moldovei, a Carpaților Orientali și celor Meridionali codul portocaliu expiră mâine la ora 14.

Temperaturi sub normalul perioadei

„În întreaga țară, până sâmbătă vorbim de o vreme deosebit de rece. Sâmbătă la ora 10 va expira avertizarea meteorologică, mâine la ora 14 codul portocaliu pentru cea mai mare parte a Moldovei, Carpații Orientali și Meridionali, tot la ora 14 avertizarea meteorologică de cod galben pentru aproape toată țara”, a completat Elena Mateescu. De asemenea, meteorologul atrage atenția asupra faptului că senzația de frig este amplificată de intensificările vântului precum și de temperaturile mai mici cu 8-12 grade Celsius sub normalul pentru această perioadă a anului.

Totuși, începând cu sfârșitul acestei săptămâni și începutul săptămânii viitoare este foarte probabil ca vremea să se încălzească, iar temperaturile să revină la valorile specifice pentru această perioadă a anului. Termometrele vor indica temperaturi cuprinse între 14 și 17 grade Celsius. Chiar și în aceste condiții nu este exclus ca începând de săptămâna viitoare, ploile să-și facă simțită prezența în special luni și marți când se așteaptă cantități impresionante de precipitații.

„Este posibil ca începând chiar de duminică și debutul săptămânii viitoare să aducă temperaturi în creștere, să ne apropiem de normele specifice datei din calendar, atunci când vorbim de temperaturi cuprinse în general între 14 până la 16-17 grade. Însă, debutul săptămânii viitoare păstrează semnalul și probabilitatea de precipitații ridicată, astfel încât este posibil ca și pentru zilele de luni și marți, săptămâna viitoare, să consemnăm cantități importante de precipitații”, a mai spus directorul ANM, meteorologul Elena Mateescu.

La sfârșitul săptămânii viitoare, de Florii vremea se va încadra în valorile normale pentru această dată, iar de Paște temperaturile din întreaga țară vor oscila între 14 și 18 grade Celsius.

„Pentru sărbătoarea Floriilor vom avea o vreme apropiată de normalul termic al datei din calendar, iar pentru sărbătoarea Paștelui, la acest moment valorile de temperatură sunt estimate la nivelul întregii țări între 14 până la 17-18 grade, inclusiv în Capitală – 14-15 grade”, conchide Elena Mateescu, citată de digi24.ro.