Diverse

Cauțiune de 500.000 de dolari a cerut judecătorul pentru doi români arestați în America. Minciunile lor n-au fost crezute

Cauțiune de 500.000 de dolari a cerut judecătorul pentru doi români arestați în America. Minciunile lor n-au fost crezute
stiridiaspora.ro

Acuzați că au amplasat dispozitive de skimming pe mai multe dispozitive, doi români din SUA au fost arestați.

În data de 14.06.2022, doi cetățeni români au apărut în instanță pentru a fi puși sub acuzare, fiind acuzați că au amplasat dispozitive de skimming pe cititoarele de carduri de credit în magazinele din comitatele Allegheny, Butler și Washington.

Cine sunt cei doi români arestați

Este vorba despre Constantin Colceag și Raul Cojocaru, care i-au spus judecătorului că sunt șoferi de camion din Anglia și că au vrut să se întoarcă acasă la familiile lor.

În acest context, Colceag a declarant: „Eu și vărul meu nu avem pe nimeni aici, în Statele Unite. Am luat un avion de la Vancouver la Seattle cu permisele noastre de conducere din Marea Britanie”.

Pe parcursul călătoriei lor, cei doi români au recunoscut că nu au avut pașapoarte.

Ce au declarat bărbații reținuți

Potrivit stiridiaspora.ro, Colceag a declarat în fața judecătorului Michael Manfredi următoarele:

  • „Nu, nu am folosit pașapoartele noastre”.
  • “Vreau doar să mă duc acasă”
  • „Mama mea are 70 de ani. Prietena mea este însărcinată. Ei nu știu nimic despre asta. Nu am avut niciun beneficiu, nu am primit niciun ban de la acele dispozitive. Vreau doar să mă întorc acasă și să nu mai calc niciodată pe teritoriul SUA. Vreau doar să mă întorc la slujba mea de șofer de camion”.

Care sunt motivele acuzării și ce sancțiuni au primit

Cei doi bărbați sunt acuzați că au plasat dispozitive de skimming cu Bluetooth la casele de marcat de la Sam’s Club și la pompele de benzină din 5 locații.

Pentru fapta lor, judecătorul Manfredi a stabilit o cauțiune de 500.000 de dolari, sumă pe care ambii bărbați au părut șocați să o audă și ca urmare, unul din acuzați a întrebat dacă „Nu este un pic cam mult?”

Constantin și Cojocaru, potrivit dosarelor online, au renunțat la drepturile lor la o audiere preliminară luni, 13.06.2022, în fața judecătorului districtual Cheswick David Sosovicka în cazul Frazer și vor fi judecați la Curtea de Apel.

Conform documentelor online, cei doi români au fost acuzați de poliția din Monroeville și cea din Ohio Township de următoarele fapte:

  • pentru instalarea unui dispozitiv de skimming la o pompă de benzină de la Sam’s Club de pe William Penn Highway,
  •  pentru instalarea unui dispozitiv de skimming la Sam’s Club de pe Mt. Nebo Pointe Drive.

În același context, poliția din Butler Township a declarat luna trecută pentru Tribune-Review că ei cred că cei doi români au instalat, de asemenea, un dispozitiv de skimmer, confiscat la 23 mai 2022, la Sam’s Club din Moraine Pointe Plaza. La momentul respectiv, poliția a raportat că bărbații au fost filmați în magazin în timp ce instalau dispozitivul înainte de arestarea lor în Frazer.

De asemenea, poliția a declarat că, în timpul anchetei, a descoperit pașapoarte, acte de identitate false și mai multe dispozitive electronice, inclusiv un laptop.

Potrivit poliției, skimmerii sunt concepuți să arate ca un cititor obișnuit de carduri de credit al unui magazin. Acestea sunt plasate deasupra cititorului de carduri existent pentru a capta și stoca informații despre cardurile de credit sau de debit, astfel încât acestea să poată fi recuperate ulterior de hoți și folosite pentru a face achiziții ilegale, citează aceeași sursă.

Clienții care au frecventat oricare dintre locațiile vizate au fost avertizați de către poliție să își verifice conturile bancare precum și conturile de carduri de credit pentru activități neregulamentare.

În SUA, deținerea unui skimmer de carduri reprezintă o infracțiune, stabilită printr-o lege, semnată în iunie 2018 de către guvernatorul Tom Wolf.