Actual

Ce trebuie să faci în Duminica Paștelui! Tradițiile care se respectă și azi

Ce trebuie să faci în Duminica Paștelui! Tradițiile care se respectă și azi

Postul de patruzeci de zile și în mod special Săptămâna Mare pregătesc creștinii ortodocși pentru cea mai importantă sărbătoare din calendar: Învierea Mântuitorului. Acest prilej solemn de sărbătoare are ca principal scop purificarea credincioșilor, care capătă speranță în mântuire prin sacrificiul suprem făcut de Iisus Hristos.

În afara credințelor care au legătură strict cu dictonul creștin al purificării și înnoirii, reprezentat de scăldat și de haine noi, albe, după o săptămână de doliu, există și obiceiuri a căror origine este mai degrabă folclorică. Acestea impun un șir de reguli care trebuie respectate pentru a avea un an cât mai prosper și binecuvântat.

Cum să ții ghinionul departe

O tradiție de Paști care este cunoscută tuturor este aceea de a nu dormi în ziua în care prăznuim Învierea Domnului. În caz contrar, se spune că anul nu numai că nu va fi prosper, dar recoltele vor fi distruse, ghinionul se va ține scai de tine, iar odihna nu îți va fi niciodată suficientă. Un obicei mai puțin cunoscut presupune ca oul roșu să fie mâncat fără sare. În caz contrar, îți va fi incomod de cald tot anul și te vor trece toate sudorile, indiferent de vremea de-afară.

Dacă ouăle pe care le-ai făcut în Săptămâna Mare rezistă 40 de zile mai târziu, înseamnă că tot restul anului tău va sta sub semnul prosperității. O altă tradiție pe care trebuie să o urmezi este să ciocnești cât mai multe ouă cu cei dragi. Se spune că aceia cu care ciocnești sunt și cei cu care te vei reîntâlni pe lumea cealaltă. De asemenea, este obligatoriu ca primul om care intră în casă după slujba de Înviere să fie un bărbat: altminteri, norocul nu se va lipi de casa familiei tale. Așezarea unui fier sub prag este și ea recomandată pentru a-ți proteja gospodăria de toate relele din exterior.

Cum să ai parte de sănătate și bogății de Paști

Cei care se nasc sau care pleacă de pe Pământ în această zi sfântă au destine ieșite din comun. Copiii născuți de Învierea Domnului vor avea vieți fericite și pline de abundență. Cei care au decedat în această zi au mântuirea sufletului asigurată, conform tradiției: astfel, ei vor ajunge direct în Rai, fără a mai fi nevoie să treacă printr-o judecată.

Se spune că primul aliment pe care trebui să-l consumi în această zi este oul, deoarece în acest fel îți va fi asigurată sănătatea trupului și sufletului pe toată durata anului, conform unui articol elaborat de Zile și Nopți.

O altă tradiție a cărei origine nu este neapărat biserica, dar care este acceptată de instituțiile bisericești ortodoxe, este tradiția conform căreia trebuie să te speli cu apă neîncepută, în care se află un ou roșu și un bănuț de argint.