Diverse

Cine se apropie de cel mai înalt arbore din lume, riscă închisoare și amenzi uriașe

Cine se apropie de cel mai înalt arbore din lume, riscă închisoare și amenzi uriașe
nps.gov

Cel mai protejat copac din lume este Hyperion, care a fost consemnat în Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai înalt copac din lume. În mod oficial, vizitatorilor le este interzis să se apropie de acest arbore.

Cine se apropie de cel mai înalt arbore din lume, riscă închisoare și amenzi uriașe. Unde se întâmplă acest lucru

Săptămâna trecută, Parcul Național Redwood din California (parc numit și “casa” celor mai înalți copaci de pe Pământ, potrivit nps.gov) a transmis un comunicat în care anunța că oricine este prins în apropierea copacului riscă:

până la 6 luni de închisoare

amendă de 5.000 de dolari

Arborele se află în adâncul parcului iar spre el nu există niciun traseu

Hyperion s-a confruntat cu o degradare severă din cauza amatorilor de senzații tari, care l-au vizitat începând din august 2006, când a fost găsit de o pereche de cercetători. Arborele Sequoia de Coastă (Sequoia Sempervirens) este înalt de 115,92 metri, iar numele lui provine din mitologia greacă – Hyperion a fost unul dintre Titani și tatăl zeului soarelui Helios și al zeiței lunii Selene.

potrivit wikipedia.org, Sillett estimează că Hyperion are 600 de ani, în timp ce alții raportează că are aproximativ 700 până la 800 de ani.

Într-o declarație pe site-ul Parcului Național Redwood din California se precizează următoarele:

„Hyperion este situat în afara traseului, printr-o vegetație densă și este nevoie de o tăiere intensă a tufișurilor pentru a se ajunge la el”.

„În ciuda călătoriei dificile, popularitatea crescută datorată bloggerilor de călătorii și site-urilor de internet a acestui copac din afara traseului a dus la devastarea habitatului din jurul lui Hyperion”.

„În calitate de vizitator, trebuie să decideți dacă veți face parte din conservarea acestui peisaj unic – sau veți face parte din distrugerea lui?”.

Totodată, din cauza semnalului slab de GPS și telefonie mobilă, există riscul ca dacă un turist se pierde sau este rănit în zonă să nu poată fi salvat, a declarat  șeful resurselor naturale al parcului, Leonel Arguello.

În afară de eroziunea și daunele cauzate la baza copacului, numărul mare de vizitatori duce la probleme de mediu, potrivit lui  Arguello:

„Oamenii lasă hârtie igienică folosită și deșeuri, nu este bine”.

De asemenea, zona este amenințată de incendiile de pădure, care sunt tot mai frecvente și extinse în California.

Potrivit cercetătorilor activitatea ciocănitoarelor din vârf ar fi împiedicat copacul să crească mai înalt.