Actual

Daea, martor la DNA, a fost huiduit la ieşire. Ce le-a spus ministrul anchetatorilor

Daea, martor la DNA, a fost huiduit la ieşire. Ce le-a spus ministrul anchetatorilor
FOTO: News.ro

Ministrul Agriculturii Petre Daea nu a mai ajuns vineri pe ogoarele ţării, ci la sediul DNA, pentru a fi audiat în dosarul în care predecesorul său Adrian Chesnoiu este acuzat că a intervenit pentru a influenţa mai multe concursuri de angajare. La ieşirea la DNA, Petre Daea a fost atacat de câţiva protestatari.

Daea la DNA, huiduit la ieşire. Ce le-a spus ministrul anchetatorilor

La sosire, Daea a declarat că a venit în calitate de martor. Întrebat dacă va spune adevărul, el a replicat: ”Tot timpul”.

„Am venit în calitate de martor. Depun mărturie”, a declarat ministrul Daea, vineri, la intrarea la DNA.

La ieşirea de la DNA, Petre Daea a fost huiduit de protestatari. Ministrul Agriculturii a dat declaraţii  timp de aproximativ o oră.

El le-a spus celor care scandau împotriva lui: „Ne vedem în câmp, la treburile ţării”.

Zilele trecute, întrebat despre acest aspect, Petre Daea a evitat să spună dacă a intervenit pe lângă fostul ministru al agriculturii pentru angajări: „Aici nu vă dau niciun fel de răspuns. Să lăsăm justiția unde este ea”, a îndemnat actualul ministru al agriculturii.

Adrian Chesnoiu, a fost pus sub acuzare de DNA. Ancheta DNA Timişoara a început cu investigaţii la Direcţia Agricolă Caraş- Severin unde directoarea Luminiţa Jărâie a fost acuzată de abuz în serviciu pentru decontări ilegale şi angajări fictive.

Chesnoiu i-ar fi cerut acesteia să-i dea subiectele la concursurile pentru diferite funcţii pentru a le da favoriţilor săi.

Conform DNA, ”în perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene”.

Subiectele ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi “agreaţi” dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.

Persoana pentru care ar fi intervenit Chesnoiu era Cosmin Mihai Corobea, care, în iunie 2022, ar fi reuşit să câştige un concurs de angajare în Ministerul Agriculturii. Din interceptările anchetatorilor reieşea că acesta ar fi fost o pilă a lui Petre Daea. Corobea avea în telefon un număr alocat numelui ”Nasa Cami Luchi”- Camelia Luchian, soţia lui Daea, relatează G4Media.

Vom vedea la ce concluzie ajung procurorii, dar numele Cameliei Luchian în telefonul lui Corobea nu poate fi probă directă de corupție, acesta fiind șefa Direcției de Resurse umane de la APIA. Deci o relație de serviciu cu cel acuzat care presupunea și numărul de telefon din agendă.