Actual International

De ce a furat Rusia oasele lui Potemkin din Ucraina

De ce a furat Rusia oasele lui Potemkin din Ucraina
weaponsandwarfare

Războiul a adus cu sine momente incredibile, inexplicabile pentru omul simplu. Povestea pe care o vom reda în cele ce urmează dezvăluie un adevăr incontestabil și anume că Rusia a furat oasele comandantului Potemkin din Ucraina.

De ce a furat Rusia oasele lui Potemkin din Ucraina

Potemkin, comandantul militar din secolul al XVIII-lea, care a fost iubitul Ecaterinei cea Mare, a ajutat la cucerirea Ucrainei și are un rol important în versiunea istorică pe care Kremlinul o folosește astăzi pentru a justifica războiul.

În aceste zile, povestea a ieșit la suprafață. Iată despre ce este vorba:

În timp ce forțele ucrainene se îndreptau spre orașul portuar ocupat Herson, la sfârșitul lunii octombrie, conducători ai Kremlinului au trimis o echipă militară la o catedrală de piatră din secolul al XVIII-lea cu o misiune specială: să fure oasele prințului Grigori Aleksandrovici Potemkin.

Amintirea cuceritorului din secolul al XVIII-lea este vie pentru cei de la Kremlin care sunt hotărâți să restaureze imperiul rusesc. Potemkin a fost cel care a convins-o pe iubita sa, Ecaterina cea Mare, să anexeze Crimeea în 1783.

Fondator al orașelor Herson și Odesa, el a urmărit crearea unei „Noi Rusii”, o stăpânire care să se întindă în ceea ce este astăzi sudul Ucrainei de-a lungul Mării Negre.

Chiar Putin, la întâlnirea Clubului de discuții Valdai, a menționat-o pe Ecaterina cea Mare a Rusiei, semn că fascinația pentru ea este vie și extrem de prețioasă.

Privind în urmă, când președintele Vladimir V. Putin a invadat Ucraina, în luna februarie, cu scopul bine determinat de a restaura o parte a unui imperiu pierdut de mult timp, el a invocat viziunea lui Potemkin.

Din dorința de a face pe plac șefului de la Kremlin,o echipă formată din militari ruși a coborât într-o criptă, sub o piatră funerară solitară din marmură albă, în interiorul Catedralei Sfânta Ecaterina.

Pentru a ajunge la rămășițele lui Potemkin, aceștia ar fi deschis o trapă în podea și ar fi coborât pe un pasaj îngust, potrivit persoanelor care au vizitat cripta. Acolo ar fi găsit un sicriu simplu din lemn, așezat pe o platformă ridicată, marcat cu o singură cruce.

Sub capacul sicriului, o mică pungă neagră conținea craniul și oasele lui Potemkin, atent numerotate.

Rușii au recunoscut că au luat rămășițele din criptă

Reprezentanții Kremlinului nu au făcut niciun efort pentru a ascunde furtul, dimpotrivă, chiar s-au lăudat cu el. Șeful regiunii Herson numit de Rusia, Vladimir Saldo, a declarat că rămășițele lui Potemkin au fost duse din oraș, pe malul vestic al râului Nipru, într-o locație nedezvăluită la est de Nipru, în timp ce trupele ucrainene înaintau în teritoriul dat.

„Am transportat pe malul stâng rămășițele sfântului prinț care se aflau în Catedrala Sfânta Ecaterina”, a declarat șeful regiunii Saldo, într-un interviu difuzat de televiziunea rusă. „L-am transportat pe Potemkin însuși,” a spus cu mândrie seful regional rus.

Ucrainenii din regiune au confirmat că biserica a fost jefuită și că, împreună cu oasele, au fost îndepărtate statuile unor eroi ruși venerați.

După socotelile istoricului Simon Sebag Montefiore, autorul cărții „Ecaterina cea Mare și Potemkin”, aceasta a fost a noua oară când liniștea odihnitoare a lui Potemkin a fost întreruptă, a relatat și  New York Times.