Actual Politică

Dezvăluirile lui Victor Ponta despre noua ordine mondială: „Acum se împarte lumea, exact ca în anii 50”

Dezvăluirile lui Victor Ponta despre noua ordine mondială: „Acum se împarte lumea, exact ca în anii 50”

Războiul ruso-ucrainean și crizele tot mai mari în toate domeniile seamă perfect cu ceea ce au trăit bunicii noștri, în anii 1950, când s-a împărțit lumea, spune fostul premier Victor Ponta.

Dezvăluirile lui Victor Ponta despre noua ordine mondială: „Acum se împarte lumea, exact ca în anii 50”

Invitat în ediția special a lui Marius Tucă, Victor Ponta a făcut declarații importante. Este de părere că vremurile actuale sunt, cumva, o repetiție a celor din 1950, când marile puteri au decis de ce parte să treacă fiecare stat.

„Noi trăim acum ceea ce au trăit bunicii noștri în anii 50. Nu i-a întrebat nimeni nici pe români dacă vor să fie în lagărul socialist. Nici pe belgieni nu i-a întrebat nimeni dacă vor să fie în lagărul celălalt. Au picat când s-a împărțit treaba. Belgienii erau pe partea bună știi cum se spune, dar s-a împărțit lumea și cei mici pică și ei pe undeva. Acum, din nou, se împarte lumea, exact ca atunci, cu același stil. Dacă mergeai în Occident, tot ce era în Est era foarte rău. Toți eram răi din Est, dacă mergeai Est, tot Occidentul era rău. Nu mai exista nuanță, exista alb și negru.”, a declarat Victor Ponta.

„Cel mai mare ajutor pentru Ucraina ar fi să facă pace cu Rusia”

Victor Ponta spune că nimic nu are logică acum, cum nu a avut nici în trecut.

„Acum este un război rece cu un pic de război cald, care nu se va opri, că din nou citez din secretarul general al ONU: „Vedeți cât se poate. Dacă ați putut să vă înțelegeți să semnați pe transportul de grâne nu puteți vă înțelegeți și pe altceva (oprirea războiului n.red)” „ Aa, nu!” a zis Zelenski. Sigur că și Putin a zis nu.”, a relatat Ponta.

Acesta mai spune, legat de război, că ajutorul cel mai de preț pentru Ucraina ar fi să facă pace cu Rusia. Nu ajutoarele în bani sunt cele mai importante, ci renunțarea la conflictul armat.

„Cred că nu rezolvi cu 9 miliarde problemele oamenilor, că acuma vine iarna și nu mai au locuri de muncă, nu mai au case, nu mai au nimic. Nu ajung 9 miliarde. E o țară mare Ucraina. Cine are interesul să fie pace? Noi, care nu contăm”, mai spune Victor Ponta.

Uniunea Europeană a promis un pachet financiar de 9 miliarde de euro pentru Ucraina, pentru a ajuta ţara afectată de invazia rusească.

Noul program de asistenţă macro-financiară pentru Ucraina va consta din împrumuturi pe 25 de ani, cu o perioadă de graţie de 10 ani la rambursarea principalului, au declarat pentru Bloomberg trei oficiali europeni, care au adăugat că plata dobânzilor va fi acoperită de la bugetul UE.