International

Este Rusia implicată în alegerile din Turcia? Acuzații grave aduse de către rivalul lui Erdogan

PUTIN SI ERDOGAN sursa foto naslovi.net
sursa foto naslovi.net

Kremlinul a declarat vineri că acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi intervenit în viitoarele alegeri prezidențiale din Turcia sunt false și au fost inventate de mincinoși.

Kemal Kilicdaroglu, principalul rival al președintelui turc Tayyip Erdogan, a lansat joi un avertisment către Rusia, acuzând-o de responsabilitate pentru difuzarea de materiale false pe rețelele de socializare înainte de scrutinul de duminică.

În fața reporterilor, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia apreciază relațiile sale bilaterale cu Turcia și că Moscova „respinge cu fermitate” acuzațiile.

„Noi declarăm oficial că nu se pune problema vreunui amestec. Dacă cineva i-a furnizat astfel de informații domnului Kilicdaroglu, este un mincinos”, a declarat Peskov.
Rivalul lui Erdogan acuză Rusia de o campanie de „falsuri profunde” înainte de votul prezidențial. Kemal Kilicdaroglu, principalul rival electoral al președintelui turc Tayyip Erdogan, a lansat un avertisment către Rusia, acuzând-o de responsabilitate pentru difuzarea de materiale false pe rețelele de socializare înainte de scrutinul de duminică.

Kilicdaroglu, care, potrivit sondajelor de opinie, are un ușor avans față de liderul de lungă durată Erdogan, nu a precizat la ce materiale s-a referit.

Asasinat de caracter

Un al treilea candidat la alegerile prezidențiale, Muharrem Ince, s-a retras joi din cursă, invocând un fals „asasinat de caracter” realizat online. El a oferit puține detalii. Kilicdaroglu i-a acuzat pe „prietenii ruși” ai Turciei de responsabilitate pentru „difuzarea în această țară, ieri, a unor montaje, comploturi, conținuturi false profunde…

„Dacă vreți să ne continuăm prietenia după 15 mai, retrageți mâna din statul turc. Suntem în continuare în favoarea cooperării și a prieteniei”, a declarat el joi seara pe Twitter, atât în turcă, cât și în rusă, potrivit Reuters.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea oficialilor ruși. Moscova și Ankara au legături strânse, iar Rusia este cel mai mare furnizor de energie al Turciei. Președintele Vladimir Putin și Erdogan poartă discuții frecvente pe teme care variază de la energie la războaiele din Ucraina și Siria.

În campania tensionată dinaintea votului prezidențial și parlamentar din 14 mai, personalități politice atât din tabăra lui Erdogan, cât și din cea a lui Kilicdaroglu s-au plâns de acuzațiile online, inclusiv de publicarea de videoclipuri și fotografii.