International

Vladimir Putin nu mai știe ce să facă! Președintele rus oferă 4.000 de dolari lunar migranților care vor să lupte pe frontul din Ucraina

vladimir putin - sursă foto: pardafas.com
sursă foto: pardafas.com

Pe măsură ce situația de pe frontul ucrainean se înrăutățește, rușii doresc să-și mărească efectivele armatei prin recrutarea de străini. Administrația de la Moscova intenționează să ademenească migranții din Asia Centrală oferindu-le un salariu lunar de 4.160 de dolari în schimbul acordului lor de a lupta alături de forțele rusești prezente pe frontul din Ucraina.

La acești 4.160 de dolari pe lună se adaugă un stimulent suplimentar în bani de 2.390 de dolari, dacă asiaticii din Asia Centrală semnează și un contract prin care se angajează să servească în armata rusă.

Rușii devin disperați

Aceste declarații au fost făcute luni, 8 mai, în timpul unei evaluări a situației de pe frontul ucrainean de către ministrul britanic al apărării. Analiza sa a fost postată pe contul oficial de Twitter al Londrei.

Pentru a lupta alături de forțele Moscovei în Ucraina, comandanții militari ruși încearcă acum să înroleze lucrători din propria națiune, imigranți din Asia Centrală. Potrivit actualizării, recrutorii însărcinați cu această chestiune au vizitat moscheile și agențiile care supraveghează problema migrației în Rusia, unde oficialii vorbitori de tadjik și uzek încearcă să atragă imigranți.

Potrivit unui raport al Radio Europa Liberă, care este susținut de guvernul SUA, migranții sunt „ademeniți” cu „mulți bani” și promisiuni de obținere rapidă a cetățeniei ruse. În locul celor cinci ani obișnuiți, jurnaliștii de la REL sugerează o amânare de poate șase luni sau chiar până la un an.

Potrivit Radio Europa Liberă, recrutorii ruși oferă stimulente inițiale de înscriere de 2.390 de dolari (exprimate în ruble), urmate de salarii de până la 4.160 de dolari pe lună. Potrivit postului de radio american, din cauza șomajului puternic din țările lor de origine, milioane de persoane din Asia Centrală și din alte foste națiuni sovietice s-au mutat în Rusia în ultimele decenii.

Migranții sunt avertizați să nu accepte oferta

Un activist rus pentru drepturile migranților, pe nume Jurabek Amonov, a declarat că îi avertizează pe potențialii imigranți să nu accepte oferta, deoarece aceasta nu prevede nici măcar un examen medical obligatoriu: „Întotdeauna le spun migranților că 99% dintre cei care au mers la război în speranța de a obține pașapoarte rusești au fost uciși în Ucraina. Este, de asemenea, ilegal ca ei să meargă în Ucraina”, a declarat el.

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, acești recruți vor fi probabil trimiși pe frontul din Ucraina, unde ratele de mortalitate sunt „extrem de ridicate”. Cercetătorii americani ar fi estimat că 100.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în luptă începând din decembrie 2022, în timp ce Rusia nu a verificat numărul de morți.

Rusia face eforturi pentru a atrage migranți în timp ce încearcă să crească numărul de 400.000 de militari. Convocarea inițială a 300.000 de rezerviști în septembrie a declanșat demonstrații și a forțat mii de bărbați în formă fizică să părăsească țara, potrivit Business Insider, astfel că autoritățile ruse încearcă probabil să întârzie mobilizarea obligatorie cât mai mult posibil.