Lifestyle

EURONEWS: În Uniunea celor 27 scade încrederea în perspectivele economice

EURONEWS: În Uniunea celor 27 scade încrederea în perspectivele economice
Foto: facebook.com

Potrivit celor mai recente date Eurostat, rata anuală a inflației din Zona Euro a rămas stabilă în august la 5,3%, la fel ca în iulie, în ciuda scăderii prețurilor la energie și a unei ușoare încetiniri a creșterii prețurilor la alimente.

Cifra este mai mare decât așteptările analiștilor de la Factset și Bloomberg, care, în medie, se așteptau la o încetinire la 5,1%, informează EURONEWS Italia.

Cifre optimiste?

Inflația din cele 20 de țări care au în comun moneda unică rămâne cu mult peste ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană.

În luna august, indicele național al prețurilor de consum pentru întreaga comunitate (NIC) a înregistrat o creștere de 0,4% pe lună și de 5,5% pe an, față de +5,9% față de luna precedentă, aşa cum comunică Istat pe baza unor estimări preliminare.

Decelerația se datorează, printre altele, scăderii anuale a prețurilor la bunurile energetice nereglementate (de la +7,0% la +5,7%), care includ combustibilul, gazele și energia electrică de pe piața liberă, alimentele neprocesate (de la +10,4% la +10,4%). +9,2%) și produsele finite (de la +10,5% la +10,1%).

Economia rămâne slabă

În acest context, încrederea în perspectivele economiei europene este în scădere atât în sectorul productiv, cât și din partea consumatorilor. Datele publicate de Comisia Europeană arată o scădere a Indicatorul de sentiment economic (ESI) de 1,2 puncte în zona euro și de 0,6 puncte în UE.

Scăderea înregistrată în Italia a fost de 1,1 puncte, mai mică decât cele din Franța (-2,5) și Germania (-2,4).

Datele publicate de Bruxelles indică şi o reducere a așteptărilor cu privire la tendința ocupării forței de muncă, în special în sectoarele serviciilor, construcțiilor și comerțului cu amănuntul.

Șomajul a mai scăzut

Indicele de eficiență energetică (EEI) a scăzut cu un punct în UE și cu 1,3 puncte în zona euro. Semnale contrastante şi în ceea ce privește previziunile privind evoluția prețurilor: s-a oprit tendința descendentă din toamna trecută în sectoarele de servicii și comerț, în timp ce cresc așteptările în industrie și construcții.

Tot conform datelor Eurostat, în iulie 2023, rata șomajului ajustată sezonier în zona euro a fost de 6,4%, stabilă față de iunie 2023 și în scădere de la 6,7% în iulie 2022.

Biroul de statistică estimează că 12,928 milioane de persoane din UE, dintre care 10,944 milioane în zona euro, erau șomeri în iulie 2023. Comparativ cu iunie 2023, șomajul a crescut cu 35 mii de unităţi în UE și cu 73 mii în zona euro.

Cică avem prețuri bune

Nivelul preţurilor în cazul cheltuielilor de consum finale ale gospodăriilor în Uniunea Europeană a variat semnificativ anul trecut în statele membre UE, cel mai scăzut nivel fiind în România (58% din media UE), Bulgaria (59%) şi Polonia (62%), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat). România înregistrează cele mai reduse preţuri din UE la alimente şi la băuturi non-alcoolice

În 2022, cel mai ridicat nivel al preţurilor în Uniunea Europeană s-a înregistrat în Irlanda (146% din media UE), Danemarca (145%) şi Luxemburg (137%).

Răbdare și tutun

Anul trecut, nivelul preţurilor pentru alcool şi tutun a fost de aproximativ 3,3 ori mai ridicat în cea mai scumpă ţară faţă de cea mai ieftină. Variaţiile de preţ sunt provocate de diferenţele de impozitare la aceste produse. Cel mai scăzut nivel a fost în Bulgaria (66% din media UE), Polonia (73%), Ungaria (78%), iar cel mai ridicat în Irlanda (216%) Finlanda (174%) şi Danemarca (138%).

Pe locul doi în ceea ce priveşte diferenţa între preţuri se află restaurantele şi hotelurile, cel mai scăzut nivel a fost în Bulgaria (51% din media UE), România (61%) şi Ungaria (62%) iar cel mai ridicat în Danemarca (156%), Finlanda (132%) şi Luxemburg (131%).