Actual International

Evaluarea încrederii în Putin înregistrează o premieră a ultimilor 20 de ani, în întreaga lume

Vladimir Putin
Arhivă

O nouă cercetare arată că o medie de 90% dintre oamenii din 18 țări au declarat că au „puțină încredere că președintele rus Vladimir Putin ar face ceea ce trebuie” în tranzacțiile globale.

Din februarie până în mai, Centrul de Cercetare Pew a sondat opiniile despre Rusia, NATO și Putin în rândul a 23.484 de adulți din țări cu economii avansate precum SUA, Canada, Spania, Israel, Japonia și Australia.

Sondajul a constatat că în toate cele 18 țări, o medie de 78% au spus că nu au deloc încredere că Putin se va ocupa de interesele mondiale în mod responsabil.

„În ultimele două decenii, ratingurile lui Putin au avut o tendință descendentă în multe țări”, au scris cercetătorii. „În 2022, aceste cifre au atins minime-record în fiecare țară în care sunt disponibile statistici, cu scăderi de două cifre în majoritatea, în ultimul an de sondaj.”

Malaezia a fost singura țară care a contrazis rezultatele sondajelor, 59% dintre respondenți exprimându-și „puțină încredere” sau „multă încredere” în Putin.

În SUA, doar 6% au spus că au încredere că liderul rus va face ceea ce trebuie pe scena globală

În Europa, Grecia a fost țara care s-a exprimat cel mai pozitiv față de Putin, cu 27% dintre respondenți aprobând acțiunile sale pe scena mondială.

Deși sondajul nu a adresat intervievaților nicio întrebare despre războiul din Ucraina, Pew a spus că majoritatea interviurilor au fost efectuate după ce invazia rusă a Ucrainei a început, pe 24 februarie. Descoperirile arată cum războiul a modelat opinia publică, au spus cercetătorii.

Pew a remarcat că europenii care susțin partidele populiste de dreapta din țara lor tind să-l favorizeze pe Putin mai mult decât omologii lor. Cu toate acestea, încrederea în el a scăzut drastic în rândul acelorași grupuri, față de anul trecut.

Prin comparație, sondajul Pew din 2021 privind liderul rus a constatat că o medie de 74% dintre oamenii din 17 țări au declarat că nu au prea multă încredere în Putin în ceea ce privește gestionarea problemelor globale.

Cele mai recente cifre Pew arată că Putin este acum evaluat, la nivel mondial, mai jos decât președintele Xi Jinping al Chinei, care deține un rating de încredere de 18% în rândul oamenilor din aceleași 18 țări.

Singapore și Malaezia, singurele două țări din Asia de Sud-Est incluse în sondaj, au acordat lui Xi cote de încredere de 69%, respectiv 62%.