Actual

Exclusiv. Ion Cristoiu la HAI România: „Bahmut a căzut deja”

Exclusiv. Ion Cristoiu la HAI România: „Bahmut a căzut deja”

Astăzi, 22.05, Ion Cristoiu a fost invitat la podcastul HAI România, prezentat de Ionuț Cristache. Prezența lui în emisiune este parte din programul săptămânal „Cristache & Cristoiu”, în cadrul căruia cei doi jurnaliști discută subiecte fierbințe din presa locală și internațională.

Astăzi, oamenii din presă au discutat pe plan național despre greva generală a profesorilor, iar pe plan internațional, despre narațiunile contradictorii referitoare la Bahmut. A căzut el sau nu a căzut? Ion Cristoiu este de părere că orașul a fost deja cucerit de armata rusă și că, mai mult decât atât, este asemănător cu felul în care a fost privit Stalingradul în al Doilea Război Mondial: un oraș cu valoare simbolică, nu militară, care a dus în van la multe pierderi. Doar că de data asta, țara care a pierdut este cea pe teritoriul căreia se află.

Ion Cristoiu: Ucrainenii nu pot fi păcăliți

Jurnalistul Ion Cristoiu a vorbit despre modul eronat în care Ucraina s-a raportat la Bahmut. Acest oraș, a cărui valoare militară este neglijabilă, a fost privit de armata ucraineană drept propriul Stalingrad. Drept care, a generat multe pierderi inutile de vieți omenești. În plus, Ion Cristoiu a criticat decizia lui Volodimir Zelenski de a merge fizic la summitul G7, pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Moscovei.

„A fost cucerit Bahmutul. Nu mai știu cum s-o mermelească. Am vorbit de 200 de ori. V-am spus încă o dată: Bahmutul a fost transformat de către Zelenski în Stalingradul lor. Acolo rușii au considerat că nu știu ce e important. La un moment dat, chiar americanii I-au spus lui Zelenski: „Nu merită din punct de vedere militar”. Zelenski a spus el însuși „Bahmutul este Stalingradul nostru”. Acum a căzut. Garanția este Putin, la nivelul lui Putin nu au cum să mintă.

Acum nu mai știu cum să o mermelească. Ei au transformat Bahmut în Stalingrad. La fel și Stalingradul, a fost transformat de Hitler în ceva. A spus Hitler „E simbol”.

Acum Bahmutul a căzut și ei (n.r., ucrainenii) nu știu ce să mai facă. Exemplu de aberație a Ucrainei: am un șef conducător, comandant militar. El lipsește din țară. Nu ai voie, domnule. Se duce la G7 și de-acolo el spune că a căzut. Hitler pleca din țară? Stalin? Stalin a plecat o singură dată. Păi, trebuie să stea acolo, chiar dacă nu face nimic.

Noi nu suntem supărați când pleacă ăsta, Iohannis? Să vă dau exemplu de aberație: a fost o declarație a lui Prigojin, a ministrului Apărării și al lui Putin. În acel moment, vine de la Kiev consilierul lui Zelenski și spune că Bahmutul nu a picat, l-a contrazis pe Zelenski. După vine moșul, Biden, zice că nu, că e fără miză. Trag pe sfoară presa de la noi, trag pe sfoară Antena 3, dar nu trag pe sfoară ucrainenii – ei știu că a căzut”, a explicat Ion Cristoiu, pionier al jurnalismului postdecembrist din România.

Vrei mai multe detalii?

În cadrul aceluiași episod, Ion Cristoiu a explicat că Grupul Wagner a fost scos în față, astfel încât narațiunea actuală este una umilitoare pentru ucraineni. Pare că orașul Bahmut a fost cucerit de o armată privată, nu de armata masivă a Rusiei.

Pentru a vedea episodul complet și observațiile celor doi jurnaliști, precum și intervenția unui lider de sindicat din învățământul universitar, accesează pagina de YouTube HAI România.