Actual International

Extinderea spațiului Schengen este susținută de europarlamentari austrieci, în ciuda opoziției ministrului austriac de Interne

Extinderea spațiului Schengen este susținută de europarlamentari austrieci, în ciuda opoziției ministrului austriac de Interne
Arhiva infoactual.ro

Cu toate că ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, se va opune aderării României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen, fără să ţină cont de mesajul Comisiei Europeane (potrivit declarației sale din weekend), marți, 22 noiembrie 2022, o serie de europarlamentari austrieci au criticat poziția acestuia și au declarat că susțin extinderea spațiului Schengen.

Criticile ministrului austriac de Interne sunt complet eronate

De exemplu, eurodeputatul Andreas Schneider, din partea Partidului Social Democrat din Astria (SPO), a precizat că acele critici ale ministrului Karner, în special în ceea ce priveşte Croaţia, sunt complet eronate, adăugând că există unele probleme nerezolvate în ceea ce priveşte Bulgaria, dar că nu ar trebui să se pună în discuţie extinderea Schengen.

De asemenea, eurodeputatul Lukas Mandl de la Partidul Popular din Austria (OVP), a declarat: „Parlamentul European a aprobat intrarea Bulgariei, Croaţiei şi României în Spaţiul Schengen şi nu există nicio modificare în acest sens”, afirmând, totodată că este nevoie de un semnal serios pentru a accelera procesul de îmbunătăţire a politicilor de migraţie şi azil în UE.

„Frontierele externe ale UE nu sunt suficient de protejate”

Au fost însă și europarlamentari care au declarat că nu susțin extinderea spaţiului Schengen, cum este, de exemplu, Herald Vilimsky de la Partidul Libertăţii din Austria (FPO), un partid populist de dreapta, care a precizat că „Schengen nu este un concept potrivit pentru situaţia actuală. Frontierele externe ale UE nu sunt suficient de protejate, motiv pentru care statele membre ale UE trebuie să îşi păstreze dreptul de a-şi proteja frontierele”.

Menționăm faptul că eurodeputaţii sunt reuniţi, până joi, 24 noiembrie 2022, în şedinţă plenară la Strasbourg.

Poziția ministrului de Interne austriac

Reamintim că, în ultimele zile, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, s-a opus în mai multe rânduri extinderii Spaţiului Schengen cu România, Bulgaria și Croația, afirmând că acesta nu funcţionează, după cum o dovedeşte numărul crescut de solicitanţi de azil în Austria.

„Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a declarat Gerhard Karner, potrivit infoactual.ro. Surprinzător este faptul că Gerhard Karner e președintele unei asociații austriece care sprijină îngrijirea copiilor orfani din Transilvania.

În ceea ce privește Croația, subiectul aderării acestei țări la spațiul Schengen va fi dezbătut de către cancelarul austriac Karl Nehammer, cu ocazia vizitei sale, miercuri, în această țară, care va discuta, totodată, și despre problema migrațiilor ilegale, citează digi24.ro.