Economic

Grecii iau curentul. Enel își va vinde operațiunile din România către grupul Public Power Corp

Logo Enel
Foto: enel.ro

Grupul italian Enel a anunțat că își va vinde operațiunile din România către grupul grec PPC – Public Power Corp, în cadrul unui plan care vizează reducerea datoriilor și concentrarea pe energiile verzi.

Reprezentanții companiei au precizat că toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta partenerii și clienții finali.

Grupul Enel este un jucător major în energie în România din 2005, unde are în prezent peste 3 milioane de clienți.

Puterea ENEL

Prezent pe piața românească din anul 2005, Enel este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile.

Enel a dezvoltat un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel.

Grupul are aproximativ 3.100 de angajați și oferă servicii către 3 milioane de clienți, în toată țara.

În sectorul de producție, grupul Enel activează prin Enel Green Power România, subsidiara locală a Enel Green Power dedicată dezvoltării și gestionării producţiei de energie din surse regenerabile în întreaga lume.

În România, aceasta este responsabilă pentru toate activităţile grupului în materie de energie eoliană și solară, în regiunile Banat și Dobrogea. Enel deține o capacitate instalată de 534 MW în cele 12 parcuri eoliene și fotovoltaice, ceea ce înseamnă 2% din producția de energie electrică a României.

Cine este PPC

PPC este cea mai mare companie de utilități din Grecia, are 6 milioane de clienți și cunoaște piața din România.

Public Power Corp, cea mai mare companie de utilități din Grecia, a anunțat că achiziționează de la grupul italian de utilități Enel pentru 1,26 miliarde de euro operațiunile din România, în cadrul unui plan care va întări strategia sa de dezvoltare în domeniul surselor regenerabile de energie, dar și activitățile de distribuție și comercializare a energie electrice.

Aceasta este prima mișcare de extindere a afacerii grecești în străinătate, care are o importanță strategică pentru Grecia, mai ales după retragerea în timpul crizei financiare a băncilor grecești din investițiile lor în Balcani. Odată cu achiziția Enel România, Public Power Corp își întărește poziția geostrategică în regiunea Balcanilor și devine cel mai mare jucător din sud-estul Europei.

Acces la resurse regenerabile

De asemenea, are acces direct la surse regenerabile de energie, ceea ce duce la costuri de producție mai ieftine.

În esență, putem spune că își dublează producția din surse regenerabile, cu excepția hidrocentralelor mari. PPC se confruntă cu riscuri de reglementare din cauza restricțiilor care i-au fost impuse în Grecia, unde este obligată să își reducă cota de piață.

Actualul director general al PPC, Georgios Stassis, are o imagine clară a situației energetice din România, dat fiind că în perioada 2016-2019 a fost managerul Enel România SRL, precum și vicepreședinte al investitorilor străini în România.