Actual

În ce țări din Uniunea Europeană poți cumpăra cea mai ieftină benzină și motorină? România, pe locul 4

preturi pompa benzina motorina (sursă foto: kanald.ro)
Sursă foto: kanald.ro

Costul ridicat al benzinei și al motorinei afectează întreaga Europă. Inflația a avut un impact semnificativ asupra creșterilor de prețuri în general, inclusiv creșteri semnificative ale prețurilor la carburanți. Fiecare persoană este preocupată de costul alimentării automobilului său, ceea ce îi obligă să cheltuie sume destul de mari de bani care fluctuează în timp din cauza variațiilor provocate de forțe exterioare. Șoferilor le este greu să facă față acestor tarife ridicate.

Drept urmare, automobilele cu motoare puternice nu mai sunt în vogă, deoarece proprietarii optează pentru achiziționarea unor vehicule cu un consum minim de combustibil. Motoarele mari ale automobilelor duc la un consum mai mare, ceea ce crește și costul de întreținere a vehiculului. Mulți consumatori preferă acum vehiculele electrice sau hibride în locul celor pe benzină și diesel din considerente legate de costuri.

Cea mai ieftină benzină din UE se găsește în Bulgaria

Costurile carburanților variază în UE în funcție de națiune și de producătorul sau furnizorul de materie primă. În ultimele câteva luni, costurile carburanților au scăzut în toate cele 27 de țări ale UE. Cu toate acestea, există încă diferențe considerabile între națiuni în ceea ce privește costurile combustibililor, cu diferențe extreme atât pentru benzină, cât și pentru motorină.

Prețul mediu ponderat al benzinei în cele 27 de state membre ale UE este de 1,77 euro pe litru, în timp ce prețul mediu ponderat al motorinei este mai mic, de 1,64 euro pe litru. Bulgaria se numără printre națiunile cu cele mai accesibile costuri ale benzinei. Cea mai ieftină benzină din UE se găsește în Bulgaria, unde un litru costă doar 1,3 euro, urmată de Malta. În Malta, un litru de benzină costă doar 1,34 euro. Slovenia se află pe locul al treilea, cu un litru de benzină care costă 1,4 euro. Cu un preț rezonabil al benzinei de 1,41 euro pe litru, România se află pe locul patru.

România, pe locul 8 în UE

Danemarca ocupă un loc fruntaș în topul națiunilor din UE în ceea ce privește costul benzinei, dar nu în sensul bun. Danemarca, care se află la polul opus față de Bulgaria, are cele mai mari prețuri la benzină din UE, cu costuri care depășesc 2 euro pe litru. Cu costuri de 1,96 euro pe litru, Finlanda și Franța se încadrează în categoria prețurilor ridicate. Urmează Grecia, cu prețuri de 1,94 euro pe litru. Diferența de preț între cel mai scump și cel mai ieftin litru de benzină este de 80 de cenți.

Malta oferă combustibil la cel mai mic preț, costând doar 1,21 euro pe litru. De data aceasta, Bulgaria este a doua cea mai ieftină, cu un litru de motorină care costă 1,34 euro. Polonia se află pe locul al doilea, cu un preț al carburantului de 1,45 euro pe litru, urmată de Lituania pe locul al treilea, cu un preț al motorinei de 1,44 euro.

Deși au existat reduceri de prețuri în această direcție, acestea nu s-au produs la fel de rapid ca în alte națiuni, iar țara noastră se află pe locul opt în lume în ceea ce privește cele mai ieftine costuri ale motorinei. Potrivit Digi 24, cea mai scumpă motorină din UE este vândută în Suedia, unde un litru costă peste 2 euro, fiind urmată de Finlanda (1,92 dolari), Franța (1,79 dolari/litru), Italia (1,76 dolari/litru) și Franța (1,92 dolari), potrivit Adevărul.