Social

Legea Pensiilor 2024! Anunțul Ministerului Muncii

pensiile, veniturile seniorilor Sursă foto: playtech.ro
sursa foto arhiva companiei

Recent, Ministerul Muncii a prezentat proiectul de hotărâre de Guvern referitor la normele de aplicare a noilor prevederi privind sistemul de pensii, cu implementare începând din septembrie 2024. În conformitate cu noile reglementări, calculul pensiilor se va realiza prin înmulțirea valorii punctului de referință (81 de lei, începând cu septembrie 2024) cu numărul total de puncte acumulate.

Pe lângă schimbarea în calcul, Legea Pensiilor aduce modificări semnificative, cum ar fi eliminarea indicelui de corecție și a stagiului complet de cotizare diferit, toate având scopul de a reduce inechitățile din sistemul de pensii din România și de a aplica mai precis principiul contributivității.

Prin implementarea acestei legi, toate pensiile din țară vor fi recalculate conform noii formule, cu asigurarea că nicio pensie nu va scădea, iar cele care, în urma recalculării, ar avea o valoare mai mică decât cea actuală, nu vor suferi modificări.

De asemenea, începând din septembrie, se introduce o creștere generală a pensiilor, iar măsura stimulativă pentru cei care muncesc mai mult de 25 de ani constă în acordarea de puncte suplimentare la stagiul de cotizare, conform unui sistem gradat. Totodată, se permite celor asigurați în sistemul public de pensii să rămână în activitate cu acordul angajatorului, dar nu mai mult de 70 de ani. Prin aceste reglementări, se promovează longevitatea profesională și se ajustează stagiul minim și complet de cotizare în concordanță cu speranța de viață a populației, scrie Antena3.