Actual

Litoralul românesc a început să se dezmorțească! În ce condiții îi așteaptă stațiunile pe românii care au furat startul

Neptun Litoral
Credit imagine: Wikipedia

Iubitorii de viață de noapte de pe litoralul românesc au început să urce în mașini și trenuri cu destinația în județul Constanța. Mamaia este principala stațiune preferată de petrecăreții care vor să fure startul sezonului estival. Totuși, majoritatea spațiilor de pe litoral sunt închise în momentul de față, conform unui fotoreportaj făcut la fața locului.

Singura excepție de la această tăcere este zona nordică a stațiunii Mamaia. Acolo, cluburile de fițe și-au deschis deja porțile, așteptând persoanele care au dare de mână și dorință de distracție. În afara zonei nordice, terasele din aria Cazinoului Constanța au început să se dezmorțească.

Starea litoralului românesc

Litoralul românesc a fost de-a lungul anilor ținta a numeroase plângeri, în special din punctul de vedere al prețurilor ridicate și al condițiilor de curățenie care sunt adesea precare. La deschiderea sezonului estival din 2023, jurnaliștii de la g4media au constatat că starea de curățenie este mai bună decât în anii precedenți. Amintim că în anul 2022, numărul de turiști a fost mai redus decât în alți ani, mulți români preferând să petreacă dincolo de granițe.

Horia Constantinescu, care conduce Protecția Consumatorului, a criticat starea stațiunilor din România, numind-o o „dughenizare excesivă”. Aceasta este postarea pe care oficialul a făcut-o pe Facebook:

„Dughenizarea excesivă a întregului litoralului a gonit românii peste  graniță și a speriat turiștii străini. Litoralul are nevoie de curățenie și de o repornire aproape de la zero. Investițiile frumoase au neșansa să fie înconjurate de cașcarabete aducându-ne mai aproape de Pakistan decât de vestul Europei”.

În același timp, ministrul Antreprenoriatul și Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că „știrile false” au făcut ca litoralul românesc să fie alegerea unui număr mai mic de români în 2022. Totuși, ministrul nu a dat exemple de astfel de știri.

Problemele de infrastructură pun turiștii în dificultate

O dificultate reală cu care se vor confrunta românii în acest sezon estival, chiar dacă starea de curățenie va rămâne una bună, se referă la infrastructură. Mai precis, orașul Constanța și stațiunile conexe sunt în momentul de față țintele unor lucrări ample de infrastructură, pe principalele artere alese de șoferi. Primăria orașului Năvodari a anunțat deja că ia măsuri pentru a facilita traficul. Astfel, începând cu 27 aprilie, Poliția Locală va dirija circulația pe traseul Năvodari – Mamaia și vice versa, iar traficul va fi reversibil.

Aceste prevederi vor fi valabile de-a lungul întregului weekend prelungit, între orele 14 și 06. Acest lucru va fi valabil și de-a lungul sezonului estival, weekendurilor și zilelor de sărbătoare legală – spre exemplu, mini-vacanța de 15 august, care coincide adesea și cu punctul de maximă aglomerare de pe litoralul românesc.